Ez a kockázata egy szoftverfrissítésnek: az Apple jóhiszeműen kiadja az upgrade-et, az ördögi felhasználók meg pillanatok alatt darabokra szedik a kódot és megállapítják belőle, hogy milyen eszközökön dolgozik a társaság. Tegnap pont ez történt: megjelent az iOS 6.1, az Apple TV-re is, és váratlanul találtak benne egy utalást a korábban még nem látott, 3.2-es modellre.

A név mellett más egyéb is kiderült. Például, hogy valamivel kisebb lesz a jelenleginél, körülbelül négy milliméteres csökkenésre érdemes számítani. Ennél csak egy fokkal érdekesebb, hogy az Apple TV is megkapja az iPhone 5 wlan+bluetooth-hardvereit. Ami viszont tényleg említésre méltó, az a processzor: a gépbe elvileg Apple A5X kerül a jelenlegi A5-ös helyett.

Az A5-ös az iPad 2-ben, majd az iPhone 4S-ben mutatkozott be 45 nanométeres gyártástechnológiával, aztán elkészült az alacsonyabb fogyasztású, olcsóbban gyártható, 32 nanométeres modell, ezzel került piacra az Apple TV. A csip további élete a jelenlegi upgrade miatt lehet érdekes, hiszen ugyanez a frissített A5-ös került a tavaly év végén megjelenő iPad minibe is.

atv2012-06-step1-appletv-tv.png

Na most: az A5X processzor főleg annyiban különbözött elődjétől, hogy kábé hatszorosára nőtt a grafikus teljesítmény, amire azért volt szükség, hogy az iPad 3 retinakijelzőjének elég teljesítmény jusson. Eddig ez a csip más Apple-eszközben nem dolgozott, de már az iPadben sem ez van, hiszen a negyedik generációba az A6X került, a 45 nanométeren gyártott A5X tehát tetszhalott állapotba került.

De ha most feltámasztják az Apple TV kedvéért, az több jóságot is jelenthet: egyrészt szinte biztos, hogy most már 32 nanométeres, alacsonyabb fogyasztású verzióban kezdik gyártani. Másrészt a plusz grafikus teljesítményre egészen biztosan nem az Apple TV főfunkciójának számító filmlejátszás miatt van szükség, hiszen az már most is 1080p-n történik, ennél nagyobb, igazán elterjedt felbontás pedig nem létezik.

Sokkal valószínűbb, hogy végre megnyílik a lehetőség az Apple TV előtt, és elkezdhetünk alkalmazásokat is letölteni rá, ami már komoly grafikus teljesítményt igényel: 1920x1080 pixellel viszont simán elbánik az A5X, ami az iPadben 2048x1536 pixelt mozgatott. Egy ilyen lépés teljesen átalakítaná azt a képet, ami most él bennünk az Apple TV-ről, az alkalmazásokkal lényegében ezerszeresére nőne a termék lehetséges funkcióinak a száma.

És még egy érdekesség: ahogy az Apple TV-ben bemutatott A5-ös lett végül az iPad mini processzora, úgy elég valószínű, hogy az új verzió kedvéért feltámasztott A5X kerül majd a frissített minibe, így végre az apró tabletnek is retinás lehet a kijelzője.

Csak mondom.