Hát az Apple részvényei továbbra sem kaptak erőre, 439 dollárral zárták a múlt hét pénteket. A 700-ról a 600, majd az 500 dollárra való zuhanás után most már a 400 dollár felé közelítenek.

Screen Shot 2013-01-29 at 2.14.47 PM.png

Olvasgatni mindenféle okosságot a témában, egymásnak merőben ellentmondó magyarázatokat öntenek ki magukból az elemzők. A Forbes szerint például a 400 felé szállingózás nem a vége a zuhanásnak, a papír még így is túlárazott. 200-300 dollárra állhat be a papír, hacsak nem dobnak valami nagyot az Apple-nél. Még ezt is képesek voltak leírni:

Apple + Jobs = phenomena. Apple – Jobs = normal company.

Ezzel ugyan nincs mit tenni, de az Apple-nél keresik a megoldást a jelenségre. Kitalálták, hogy van mit csiszolni a befektetőkkel történő kommunikációjukon.

Az Apple ugye híres volt arról, hogy a következő negyedéves számait meglehetősen konzervatívan becsülte meg. Olyan számokat dobtak az asztalra, amit minden körülmények között el tudnak majd érni. Ez volt a saját maguk elé képzelt minimum. Persze, ahogy várható is volt, a tényleges számok sokkal jobbak voltak.

Így aztán az elemzők számára ez a becslés nem sokat jelentett. Bőven fölé lőttek ők is, és mivel az Apple növekedése nemcsak stabil volt, de időnként váratlan mozgásokra volt képes, a piac magas elvárásokat állított.

Ezt próbálja most az Apple megelőzni azzal, hogy a jövőben nemcsak egy becslést közölnek majd a piaccal, hanem egy sor iránycélt. A márciussal záródó negyedév forgalmára például már nem egy, hanem két számot villantottak: 41 és 43 milliárd dollár közé lőtték be a bevételt.

Ez a túlzottelvárás-válságmenedzsment. A szó saját, minden jog fenntartva.