A Sáh Dzsahán név perzsául azt jelenti: „a világ ura". Ahhoz képest, hogy ilyen előkelő neve van, még a tananyagban sem jutott neki valami kitüntetett hely, leginkább inkább egy szép épület miatt szokás felemlíteni a nevét. Ami azért ciki a világ urának.

szabolcs taj mahal.JPG

Az uralkodó szeretett mulatni, nem vetette meg a testi élvezeteket. Három felesége volt, de ezek közül csak az egyiket szerette. Neki a Mumtáz Mahal nevet adta az esküvőjük után, ami annyit tesz: a Palota Ékköve.

Az udvari krónikás, Kazvini szerint két másik feleségével való kapcsolata „nem volt több, mint a házasság intézménye. Az a meghittség, mély szenvedély, figyelem és kedvesség, amelyet Őfelsége Őtökéletessége Mumtáz iránt mutatott, ezerszer több volt, mint amit bárki más kaphatott tőle"

Amikor Mumtáz meghalt 14. gyermekük szülése során, a sah búskomor lett, és egy monumentális síremléket kezdett készíteni Mumtáznak. Állítólag 20 évig épült a Tádzs Mahal. Mivel az örökkévalóságnak építették, olyan masszív épületre sikerült, hogy hihetetlen egykedvűséggel tűri a természeti megpróbáltatásokat, földrengéseket.

Hát itt járt Utazónk, Szabolcs zsebében.

forrás Wikipedia