Az kérdésként lebegett a levegőben, hogy vajon a Fusion Drive-val szerelt Macek előre feltelepített kiegészítő szoftverrel érkeznek, vagy a Mountain Lion alapból támogatja a hibrid meghajtót. Pontosabban képes-e egy kötetként kezelni egy SSD-t és egy HDD-t, maga elosztva a fájlokat a kettő között.

fusion1.png

Most kiderült: tudja.

Patrick Stein fejlesztő próbálta ki a dolgot, fogott egy SATA-n keresztül csatlakoztatott SSD-t, meg egy USB-n feldugott HDD-t, elindította a Terminalt, és a Disk Utility segítségével megoldotta, hogy az egymástól fizikailag is igen távol lévő kötetet egy logikai meghajtóként lássa a Mac (ehhez a Core Storage nevű OS X ficsörre volt szükség). Természetesen az Apple megoldásában a HDD és az SSD egybe van szerelve, de Patrick meg akarta tudni, tetszőleges hardverrel is megy-e a dolog. Kiderült, hogy elérhető a Fusion Drive minden jósága, vagyis a rendszer a gyakran használt fájlokat képes az SSD-re, a kevésbé használtak automatikusan HDD-re mozgatni.

Az eljárás pontos menetét itt találjátok.

A jó hír tehát, hogy az operációs rendszer bármelyik Macen rávehető arra, hogy Fusion Drive-ként kezeljen két eltérő kötetet, vagy akár egy maces Fusion Drive-ot. A rossz, hogy enne eléréséhez nem lesz elég csak csatlakoztatni az eszközöket, jelenleg még komoly jártasság kell a dolog beindításához.