Hivatalosan még nem kommunikálta az Apple, hogy mennyibe kerül majd az ssd-hdd-kombó az iMacbe és egyelőre a Store-ból sem lehet kiverni ezt az információt, a gépek ugyanis még annyira messze vannak a szállítástól, hogy például konfigurálni sem lehet őket.

Ott van viszont az új Mac mini, ami szintén rendelhető Fusion Drive-val, méghozzá azonnal, és a menüpontok közt lavírozgatva ki is köpi az Apple a technológia árát.

Előbb dollárban:

Screen Shot 2012-10-25 at 8.36.42 AM.png

Utána forintban:

Screen Shot 2012-10-25 at 8.37.41 AM.png

Jól látjátok, 250 dollárról, illetve 80 ezer forintról beszélünk. A jó hír az, hogy a magyar ár szinte csak az áfával meg az apróval drágább az amerikainál, a rossz meg az, hogy a Fusion Drive mindkét piacon durván túlárazott.

80 ezer forintért ugyanis nem 128-as ssd-t szokás adni, hanem legalább 256-ost, de azt is csak Swarovski kristályokkal kirakva, aranygravírozással. A 128-asok bolti ára ugyanis valahol 25 ezer forint közül mozog. A 256-os úgy, hogy azon már rajta van a gyártó, a szállító, a hazai forgalmazó és a kiskereskedő haszna, 55 ezerért elvihető. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy az Apple ennél lényegesen kevesebbért kapja meg a modult, jóval 40 ezer alatt.

Ha figyelembe vesszük az innovációt (bár a kombódrive annyira nem forradalmi, hogy én vagy egy éve vettem hasonló technológiájú meghajtót a MacBookomba), azokat a feladatokat, amiket programozói oldalon kellett elvégezni az OS felkészítésére és az Apple-prémiumot, akkor is legalább egy 256-os modulnak kellett volna beférnie az 1 terabájtos merevlemez mellé 80 ezer forintért.

Persze más lehetőség alig van: szét lehet kapni vásárlás után teljesen a gépet, hogy házilag rakjunk bele ssd-t, de ez egy iMacnél kész horror mondjuk egy MacBook Próhoz képest, ráadásul garanciavesztéssel is jár, és abban sem vagyok biztos, hogy ebbe a vékonyabb, optikai meghajtótól megfosztott dizájnba befér-e egyáltalán egy ssd a merevlemez mellé.

Szóval marad a Fusion Drive, a vásárlók ki vannak szolgáltatva az Apple-nek, de ez a 80 ezer forintos felár minden szempontot figyelembe véve is pofátlanul magas.