Nagyon kellett már a tegnapi update a két asztali gépnek, az iMac ráadásul olyan dizájnfrissítést is kapott, hogy egyedül elvihette volna a show-t. Na jó, majdnem.

Kezdjük tehát vele. Azt, hogy az alapból belepakolt Core i5-ösöknek pár tized gigahertzcel megemelték az órajelét, és hogy 60 százalékkal gyorsabbnak ígért GPU-t is pakoltak a házba (az AMD-t váltották az nVidia Kepler architektúrára épülő grafikus kártyák), szinte kötelező frissítés. Nagyjából erre számítottunk.

1023_appleAnalysis_630x420.jpg

Ehelyett kaptunk egy olyan elegáns asztali gépet, hogy - Schiller szavaival élve - egy csapásra régimódinak tűnt az előző generáció. A szélénél körben 5 milliméter vastag lett mindössze az iMac, a kijelző közepe felé vastagodva, aminek két eredménye lett. Az egyik, hogy eszméletlen szép lett a kicsike. A másik, hogy ki kellett dobni az iMacből az optikai meghajtót, ezt külön lehet vásárolni hozzá, USB 3-mal csatlakoztathatjuk. Sokan megteszik majd, azért egy asztali géphez még mindig kötelező elem.

A ház zsugorodásához természetesen a kijelző vékonyodása is kellett. Ezt egyrészt a panel vékonyításával érték el (5 millimétert húztak rajta), másrészt megszüntették a korábbi, két milliméteres levegőréteget a panel és az üveg előlap között. Az összeolvasztás előnye a vékonyodáson túl a látvány lesz: a képek, szövegek úgy látszanak majd, mintha magán az üveglapon lennének, Schiller elmondása szerint ez egy egészen más élmény.

Közismert és gyakori hibája az iMaceknek a kijelzőn belüli porosodás. Logikus lenne azt gondolni, hogy ezzel a húzással az Apple megoldotta ezt a problémát, és mostantól nem fér be a kosz a résbe, de iDoki elmondása szerint még nem lélegezhetünk fel. A porosodás ugyanis eddig sem a légrésben keletkezett, hanem magában a panelben, vagyis csak abban reménykedhetünk, hogy az Apple még jobban megválogatja a beszállítóit.

2012-imac-gallery2.jpg

A kijelző tükröződését egyébként 75 százalékkal sikerült csökkenteniük, a színek és a kontraszt megtartása mellett. Még valami változatlan maradt: a felbontás. Ez a 21,5 colos modellnél 1920 x 1080-et, a 27 colosnál 2560 x 1440-et jelent. Vagyis a 27 colos modellen kevesebb képpont látszik, mint egy 13-as Retina MacBook Prón.

Sok olyan fejlesztést is elhangzott, amit nem lehet felsorolni a "technikai leírás" mezőben, ezért aztán nehéz összehasonlítani a versenytársak megoldásaival. Ilyen a sokkal kisebb zajkibocsátás, a jobb hangszórók, és az incredible new design. És olyan apróságok se kerüljék el a figyelmünket azért, mint a 21,5-os gépekre adott plusz egy Thunderbolt csatlakozó (eddig egy volt csak).

2012-imac-gallery7.jpg

Az alapmodellekbe nem jár, opcióként viszont választható az Apple új megoldása, a Fusion Drive. A megoldás csak az Apple termékekben új, máshol már találkozhattunk hasonlóval. Ez gyakorlatilag egy áthidaló megoldás: mindenki szeretné az SSD-k sebességét a gépében érezni, de mellette a nagy tárhelyet sem akarja feladni. Mivel a nagyméretű SSD-k aranyárban vannak, és korlátozottak a méretlehetőségek is, áthidaló megoldásként szoktak egy rendszerpartíciót tartalmazó SSD mellé egy nagy HDD-t tenni. A Fusion Drive viszont annyiban jobb ennél, hogy nem nekünk kell eldönteni, mi fusson a gyors SSD-ről, és mit tároljunk el a lassú, de nagy HDD-n, a szoftver kiválogatja a ritkán és gyakran használt fájlokat, és okosan elosztja a két meghajtó között. Mi pedig nem érzékelünk ebből semmit, egyetlen partíciót látunk, és az eredmény gyorsaságban megközelíti az only-SSD megoldásokat. Elviekben így működik, reméljük a gyakorlatban is biztonságosan meg tudják valósítani ezt az eljárást.

Kérdés, hogy mindez mennyibe kerül majd. A 21,5 és a 27 colos modell alapárát száz dollárral megemelték, a nagyobb tesók ára változatlan maradt az előző generációhoz képest. Alapból egy terás HDD van mindegyik gépben, ezt a kistesóknál egy 1 terás Hybrid Drive-ra cserélhetjük, a nagyobb modellekbe 3 terás HDD-t, 1 vagy 3 terás Fusion Drive-ot vagy egy 768 gigás SSD-t kérhetünk. Alapból nyolc giga RAM került a gépekbe, ami 32 gigabájtig bővíthető.

Magyar forintban ez ezt jelenti:

Screen Shot 2012-10-24 at 10.40.43 AM.png

Screen Shot 2012-10-24 at 10.40.48 AM.png

A szállítási határidőket látjuk, a 27 colos modellek csak karácsonyi ajándéknak érkeznek meg nagyjából.

Ne feledkezzünk meg az új Mac miniről sem. Egyrészt azért, mert a legolcsóbb Mac szinonimája, másrészt mivel az első Macem egy mini volt, az érzelmi kötődés is erős. A mai napig a szívem csücske ez a család.

Screen Shot 2012-10-24 at 10.44.33 AM.png

Az áron nem változtattak, de a minik kaptak néhány jóságot. Az alapmodell kétmagos Ivy Bridge Core i5-öst például (akár négymagos Core i7-est is elbír), a korábbi két giga helyett négy giga RAM-mal, fél terás HDD-vel. Ez utóbbit cserélhetjük egy 1 terás Fusion Drive-ra is 80.500 forintért, bár ez a lehetőség csak a drágábbik gépben elérhető. A kisebb órajel ne tévesszen meg senkit, a 2,3 gigahertzes miniben négymagos Core i7-es dolgozik.

Screen Shot 2012-10-24 at 10.53.01 AM.png

A plusz igények díjai:

Screen Shot 2012-10-24 at 10.55.14 AM.png

Egy négymagos Core i7-tel, Fusion Drive-val, és 16 giga RAM-mal szerelt mini már közelít az 500 ezer forinthoz, de az alapmodell továbbra is 200 ezer alatt kapható. És nem kell várni rá, ezt már szállítják azonnal.