Igen is, meg nem is. Igen, mert a rendelkezésre álló hardverelemek és azok árai alapján nem számíthattunk másra, mi itt a blogon lényegében pontosan ezzel a konfigurációval számoltunk. És nem, mert az összkép első körben inkább érdekes, mint kompromisszummentes.

Lássuk a gép kétségkívül csodálatos tulajdonságait: például a 2560x1600 képpontos kijelzőt, ami még jobb egy colra jutó pixelszámot produkál, mint a 15 colos modellé. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy lefossuk majd a bokánkat tőle, ha meglátjuk élőben.

15MBPR_Zebras_13MBPR_Canyon_PRINT.jpg

Egy átlagos technofil komoly izgalomba jön akkor is, ha a gép méreteire gondol: 22 százalékkal vékonyabb, mint egy átlagos 13-as Pro és alig valamivel vastagabb, mint a 13-as Air a legvastagabb pontján. Nem is sokkal nehezebb nála, sőt, 1,62 kilogrammos súlyával közelebb van az Airhez, mint a hasonló méretű Próhoz. Ezek kétség kívül csodálatos eredmények.

Nézzük a hardvert: ott már bonyolódik a kép. Például hiába van elvileg két alapmodell, ezek az ssd méretét leszámítva semmiben sem különböznek egymástól. Mindkettőben sima kétmagos, 2,5 gigahertzes processzor van, mint a hagyományos 13-as Pro alapmodelljében, a 2,9Ghz-es szintén kétmagos már 64 ezer forintos feláras extra. És még az is csak kétmagos, sőt, mondok mást: a gép teljesítménye ezzel a csippel éri el az 500 ezer forintos sima Próét, csak éppen már 635 ezernél tart a számláló, és még mindig csak egy 128-as ssd van a gépben. 256-ossal már 734 ezernél járunk, 512-essel meg 895 ezernél és igazából itt jutottunk el odáig, hogy egy valóban Pro-felhasználásra alkalmas gépet legóztunk össze, aminél nem kell minden pillanatban azon aggódnunk, hogy kifutunk a tárhelyből.

13MBPR_34_Canyon_PRINT.jpg

Az ideális persze a 768-as ssd-vel lenne a rendszer, azt már le sem merem írni, hogy mennyibe kerülne (1.056.000 ezer forintba). De még ebben is csak kétmagos processzor lenne (persze jóval nagyobb órajelen), mint az Airben, és ebben is ugyanaz az Intel HD 4000 dolgozna, pedig még a jóval gyorsabb Geforce GT 650M is küzd időnként a retina felbontással a 15-ös modellben.

De lássuk be, ennyit tud most a technológia, nincs benne több. Nem lehet dedikált gpu-t rakni egy ekkora gépbe, mert nincs neki hely és az akkumulátor is gyorsan lemerülne. A négymagos processzorral valamiért nem kísérletezik a 13-as méretben az Apple. Az ssd meg méregdrága.

Szóval csodás kis kísérlet ez a 13-as, valószínűleg a legszebb gép, amit ebben a méretosztályban létrehoztak, de igazi alternatíva majd akkor lesz, ha a csúcslaptopoknak megfelelően 4 magos processzort tudnak bele rakni, ha az integrált grafikus gyorsítók sebessége eléri a retinasághoz szükséges szintet, az ssd-k ára meg harmadára esik vissza.

Két-három év múlva a 13-as retina lesz a tökéletes gép, most csak a legszebb és a legizgalmasabb.