Az Apple új iPodokat is bemutatott tegnap, lássuk egyenként, mit tudnak.

iPod nano

Néha úgy tűnik, a nanónak nemcsak a dizájnjával, de a definiálásával is bajban van az Apple.

Screen Shot 2012-09-13 at 9.58.18 AM.png

Az első és második generáció után láthatunk egy dizájnváltást, tömörödést, de ezt az irányt a negyedik generációval visszavonták. Az ötödikben megtartották, sőt itt új funkció is került a kütyübe: kamerát tettek rá. Úgy tűnt, a nano most már rálép a képességhalmozás útjára, és túlmutat a zenehallgatáson, mászik a touch felé. A hatodik generáció ezt az irányt viszont teljesen áthúzta, se kamera, se megnyúlt forma, csak egy kis touchscreen. Sokan karórának használják.

Screen Shot 2012-09-13 at 10.03.56 AM.png

Most pedig megint megnyúlt a nano, és megint azt látjuk, hogy az irány a touch. Ikonok (fura, kör alakú kivitelben), egy mini Home gomb, 2,5 colos multitouch kijelző. Videókat lehet rajta lejátszani, támogatja a Bluetooth füleseket, szóval aki szereti az okos nanót, az most vegyen. A következő generáció lehet, hogy újra összezuhan.

Természetesen az új EarPodokkal és Lighning csatlakozóval jön. A 16 gigás modell ára 59 ezer forint. Online előrendelés szeptember 14-től, vagyis holnaptól indul a magyar Apple Store szerint.

iPod touch

Az iPod touch kicsit mindig fura szerzet marad, hiszen egy kissé lebutított iPhone-t kínál telefonálási funkciók nélkül. Viszont el kell ismerni, hogy az előző szériák kinézetben pontosan azt hozták, amit elvárnánk egy iPhone-tól is. Egy sírnivalóan vékony, kecses készüléket.

2012-ipodtouch-gallery6-zoom_GEO_HU.jpg

2012-ipodtouch-gallery3-zoom.jpg

Az ötödik generáció a hagyományok szerint továbbra is az iPhone után rohan, picit lemaradva, de így is megkapta a 16:9-es, nagyobb kijelzőt, ugyanazt a Retinát, ami az iPhone 5-ben található. 101 grammról viszont 88-ra fogyott, vastagságban ez 7,2-ről 6,1 millimétert jelent.

Az iPhone 5 A6-osával szemben ő viszont csak egy kétmagos A5-öst kapott, de ez is hétszeres grafikai és kétszeres CPU teljesítményt jelent a korábbi modellhez képest. A kamerát is frissítették egy 5 megapixeles iSightra, nyilván rosszabb képeket lő majd, mint az iPhone, de nagy javulás lehet a korábbi touch-hoz képest. Zafírkristály lencsevédőt kapott, csakúgy, mint az iPhone - a felvételeket rondító karc kizárva. Ezen a készüléken is menni fog a Panorama funkció, és az 1080p-s videófelvétel, képstabilizálással.

Különlegesség még egy új kialakítás a készüléken, amit iPod Touch loopnak neveztek el. Erre hittem azt tegnap, hogy gomb, de a keynote-ot visszanézve ezt visszavonom. A loop a hátlapon egy kör alakú kialakítás, ami megnyomva kiemelkedik a készülék síkjából, és rá lehet akasztani a csuklóra köthető csuklópántot. Még inkább erősítik a kamera funkciót ezzel.

Screen Shot 2012-09-13 at 10.28.21 AM.png

12.09.12-TouchCamera-1.jpg

Az akksi 40 óra zenelejátszást és 8 óra videónézést tesz lehetővé (a zenelejátszás nem változott az előzőhöz képest, filmet viszont egy órával többet nézhetünk rajta egy feltöltéssel). Ja, és megkapja a Siri hangvezérlő funkcióit.

Az új iPod touch 100 ezer forintról indul, az előző modellt jelenleg 70 ezer forintért lehet megkapni. Online előrendelés szeptember 14-től, vagyis holnaptól indul a magyar Apple Store szerint.