Az iTunes újragondolása egy nagyon is szimpatikus elv alapján valósult meg, ahogy a tegnapi keynote-on hallhattuk. Az elv az egyszerűsítés és az iCloud-integráció.

Screen Shot 2012-09-13 at 10.46.26 AM.png

Elsőre annyi tűnik fel, hogy eltűnt a bal oldali hasáb a Librarykkel, a Store lehetőségeivel, az eszközeinkkel és a playlistekkel, a másik oldalról a Sidebar, és az albumok borítói felnagyítva elfoglalták az egész területet.

A funkciók persze megmaradtak, csak kissé elrejtve. A bal felső sarokban például megjelent egy legördülő lista, itt érhetőek el a különféle tartalmak, zenék, filmek, podcastok stb. Maradjunk ezen a listán egyelőre a zenéknél. Ha rákattintunk egy albumra, elegánsan lenyílik egy részletező doboz, aminek a háttérszínét az album borítója alapján határozza meg az iTunes. Itt találunk egy In the Store gombot, amivel az adott előadó legjobb számait, albumait találjuk meg. Valamint egy listát arról, hogy milyen zenéket vásároltak meg azok, akik ezt az albumot hallgatták.

Screen Shot 2012-09-13 at 9.35.12 AM.png

Screen Shot 2012-09-13 at 9.34.45 AM.png

Előadók között így böngészhetünk:

Screen Shot 2012-09-13 at 9.39.10 AM.png

A Playlisteket ezentúl felül, a Songs, Albums, Artists stb. lehetőségek mellett találjuk, logikusabb is ide tenni. Ezen belül találunk egy Add gombot a playlist bővítéséhez. De nem kell ezt a gombot használni, ha bárhol elkezdünk megfogni és elhúzni egy dalt, albumot, automatikusan megjelennek a jobb oldalon a playlistek. Csak rájuk kell ejteni a dalokat.

Az Up next gombbal láthatjuk a soron következő számokat, és átalakíthatjuk a sorrendet. Vagyis kialakítottak egy ad hoc playlistet is, amit gyorsan elérünk, alakíthatunk, hozzáadhatunk, elvehetünk, pár másodperc alatt elrendezhetjük, mi szóljon a következő fél órában.

A jobb felső sarokban pedig megjelent a mini player gombra. A lekicsinyített iTunes már csak a legfontosabb funkciókat mutatja, és simán elfér egy Retina kijelzőn akár a sarokban, alig észrevehetően. Fontos, hogy a mini lejátszóban a keresés lehetősége is megmaradt, és az up next funkció is elérhető.

img0414_1.jpg

Az iCloud integráció azt jelenti, hogy például a filmek listájában egy helyen találjuk a gépünkön tárolt tartalmakat és az iCloudból elérhető fájlokat. De mivel utóbbiak is azonnal elindulnak abból a pozícióból, ahol abbahagytuk legutóbb, nem érzünk különbséget.

Az iTunes Store is kap egy új kinézetet, itt legfelül egy  vízszintes tájolású képekből összerakott lapozót találunk, alatta pedig az ajánlásokat, amiken vízszintesen scrollozhatunk. Ugyanez a dizájn köszön vissza a zeneboltban, a filmeknél, a könyveknél és az App Store-ban is.

Október végén érkezik az új iTunes.