Oké, elmondom a stratégiámat.

Elég régóta nyavalygok már itt arról, hogy új gépet akarok venni, de nincs mit. Pontosan tudom azt is, hogy milyen lenne számomra az ideális konfiguráció, ezt azonban már sosem dobja piacra az Apple: a jelenlegi 13-as MacBook Pro, de nem kétmagos, hanem négymagos processzorral. A 2,1 gigahertzes verzió pont annyit fogyaszt, mint az a 2,9-es kétmagos, ami most a gépben van, és nem is kerül sokkal többe. Szóval reális elvárás.

Nincs szükségem vékonyabb kivitelre, főleg, mert ezért cserébe a 15-ös retina Pro példája alapján le kéne mondanom az optikai meghajtóról, aminek a helyére raknám a merevlemezt, amire a videóvágás miatt mindenképp szükségem van. Nem akarok egy vagyonért gyors külső egységet venni, amit folyton magammal kell cipelnem, ha dolgozni szeretnék. De a kijelző felbontását mindenképp növelném, legalább a 13-as Air szintjére, nem is nagyon értem, mit akar ezzel az 1280x800-zal 2012-ben az Apple.

És ha ez az egész így megvan, akkor fogom az optikai meghajtót, kidobom a francba és berakom a helyére a merevlemezt, a merevlemez helyére meg egy 240 gigabájtos ssd-t!

Na ez az a gép ami már sosem fog elkészülni, úgyhogy kompromisszumot kell kötnöm.

Ha a 13-as Prót választom, le kell mondanom a négy magról és a normális felbontású kijelzőről, de megkapom a kompakt méretet és a nagy háttértár mellett elfér még az ssd is. Nem lesz nagyon gyors, de gyors lesz, nem nagyon drágán.

Ha tényleg jön 13-as retina Pro, jó esély van rá, hogy abban is kétmagos processzor lesz, de a nagy beépített háttértárról mindenképp le kell mondanom és mindezért várhatóan még sokat is kell fizetnem,

i7.jpg

Ha meg a 15-ös retinát választom, akkor szuper lesz a kijelzőm, lesz négymagos processzorom, de ahogy egy 13-as retinánál, itt is gyors külső merevlemezt kell vennem a videóvágáshoz, sőt, még egy Time Capsule vagy valami hasonló NAS is kéne, mert a 256 gigabájtos ssd-n még a képeim, zenéim sem férnének el maradéktalanul. A hálózati meghajtó megoldás ilyenkor. Viszont így már 730 ezer (gép) plusz 150 ezer (külső hdd, nas) forintnál járok, és még mindig komoly kompromisszumot kellett kötnöm. Ha 512-es ssd-vel veszem a gépet, akkor nem kell NAS, csak külső merevlemez a vágáshoz, viszont már majdnem egymilliót költöttem. És még mindig kompromisszumot kötök.

Egymillióért.

Na azt nem.

Megvárom még, hogy lesz-e 13-as retina és ha igen, mit fog tudni, de majdnem biztosra veszem, hogy ennek az erősebbik 13-as Pro lesz a vége némi ssd-vel és merevlemezzel egyszerre és azzal a tudattal, hogy az Apple nem gyárt számomra ideális gépet, kompromisszumot kellett kötnöm, de legalább a lehető legolcsóbban úsztam meg az üzletet.

Aztán ha lesz retina 13-as méretben, négymagos processzorral, 768-as ssd-vel, normális áron, akkor majd újratárgyaljuk az ügyet.