Izgatottan vadászom a kisebbik szupergéppel kapcsolatos híreket, leginkább azért, mert én is vágyom rá: a 15-ös nekem túl nagy, ezért nem is tervezek ilyet venni, az extrafunkciók viszont kellenek. Ha 13-as házba csomagolnák a 15-ös jóságait, meg is lenne a tökéletes laptop.

Éppen ezért örülök a legújabb értesülésének, ami szerint már javában zajlik az új panelek tömeggyártása. Elvileg 2560x1600 pixeles lcd-kről beszéltünk - alig kevesebb képponttal kell tehát számolni, mint a 15-ösnél, és lényegesen többel a jelenlegi 13-asoknál használt 1280x800 pixelnél.

12.06.11-MBPHero.png

A hírek szerint a Samsung, az LG és a Sharp is rajta van a tömeggyártáson, két okból: egyrészt mert amennyire lehet, el akarják kerülni a 15-ös retina megjelenése utáni hiányt, másrészt mert a 13-as modellből eleve lényegesen nagyobb készleteket akarnak felhalmozni a várhatóan jóval élénkebb érdeklődés miatt. Hogy legyen valami elképzelésünk az arányokról: a 15-ös gépnél még elég volt néhány százezres kezdőkészletről beszélni, a 13-asnál már legalább másfél milliósra készül az Apple.

Aztán hogy mi lesz a gépben, az egyelőre rejtély. Én továbbra is négymagos laptoptra vágyom ebben a kategóriában, de simán lehet, hogy ugyanaz a 2,9 gigahertzes kétmagost kapja meg a retina, amit a hagyományos, 13-as Pro. A netes tesztprogramokban időnként felbukkan egy MacBookPro10,2-es, ami a számozásból ítélve az új laptop lesz, és aminek a felépítése nem sok jót ígér négymagos szempontból, de elvileg két-három héten belül megismerjük a hivatalos specifikációt is, és akkor majd szépen eldöntjük, hogy milyen gépet veszünk.