A Wall Street Journalon jelent meg egy összeállítás a következő iPhone-ról. Scott Austin összegyűjtött minden olyan hírt és pletykát, amit komolyan lehet venni, így már kezd kirajzolódni, hogy milyen készülékre számíthatunk.

Kezdjük a premierdátummal: szinte biztosan ősszel jelenik meg a mobil. Bár az első négy generáció még júniusban, júliusban került a piacra, tavaly már október 14-re csúszott a premier, és bár vannak, akik idén augusztus elejei startot várnak, az őszre továbbra is sokkal nagyobb esély van.

Lássuk a készülék nevét: az előző mobil a sokak által várt 5-ös szám helyett a 4S-nevet kapta. A vásárlók egy része persze nem az elnevezés miatt volt csalódott, hanem azért, mert az új készüléket tényleg nem illett volna 5-ösnek hívni, annyira kevés újdonság volt benne. Idén ettől nem kell félni, mindenki jelentős átalakulásra számít, ettől függetlenül a mobilt a harmadik generációs iPad mintájára valószínűleg új iPhone-nak hívják majd. Aztán simán csak iPhone-nak. Persze ez megnehezíti majd a későbbi párhuzamos értékesítést, amikor egyszerre több generáció lesz majd a Store-ban: jelenleg jól megfér egymás mellett a 3GS a 4 és a 4S, de amikor már nem lesznek nevek, hívhatják őket új iPhone-nak, régi iPhone-nak és vén szar iPhone-nak. Vagy valami ilyesmi.

Aztán ott a kijelző: a WSJ most publikálta az értesüléseit, ezek alapján a Sharp, a Japan Display és az LG gyártja majd az új, a jelenleginél legalább fél milliméterrel vékonyabb paneleket. A fogyást úgy érik el, hogy az eddig használt három réteg helyett (LCD, érintésérzékeny felület, üveg) csak két réteg lesz, az érintésérzékeny LCD megjelenésének köszönhetően. Ettől jobb minőségűnek tűnik majd a kép, ami az eddigi 3,5 col helyett 4 colos lesz a közmegegyezés szerint.

Nézzük a képességeket: megjön az iOS 6 közel kétszáz új funkcióval, ezek közt akad néhány hasznos is. Okosodik a Siri, megjön az új térkép turn-by-turn navigációval, lesz Facebook-integráció, amiknek egy része persze elérhető lesz a korábbi készülékeken is.