Az iOS 6 bemutatásakor egy rakás ország fellélegezhetett, kiderült ugyanis, hogy az elmúlt évben Siri megtanult néhány új nyelvet. A magyar persze nem volt köztük, de én annak ellenére sem számítottam a szinkronizált verzióra, hogy egy ideje már szivárogtak hozzánk a hírek a magyar Siri fejlesztéséről. Azt is tudtam ugyanis, hogy a munka még az elején tart és szinte kizárt, hogy 2012. őszére befejezzék azt.

1200-siri.jpg

A lényeg azonban, hogy minden jel szerint gőzerővel készül a beszélgető-asszisztens lokalizált verziója, amit több forrás is megerősített már az elmúlt hónapokban.

A munka jó ideje zajlik és úgy indult, hogy a szakemberek kaptak egy rakás magyar nyelvű hangfájlt a hozzájuk tartozó szövegfájlokkal. Utóbbiak akkor még üresek voltak, és az volt a feladat, hogy kitöltsék őket. A magyar részleg meghallgatta a hangfájlokat, majd ezek pontos tartalmát beleírta a szövegfájlba, így okosodott a program.

A következő körben jött egy újabb adag hangfájl: a szöveges dokumentumokban ekkor már ott voltak a szoftver által felismert szövegek is, persze ezek még elég hiányosak voltak és tele voltak hibával. Ezzel együtt a korábban teleírt szövegfájloknak köszönhetően a szoftver egyértelműen okosodott és jobb hatásfokkal ismerte fel a magyar nyelvű élő beszédet, mint az elején (amikor még semmit sem értett az egészből).

A munka egyébként nagyon titokzatos. A szakembereknek állítólag csak sejtésük lehet arról, hogy ki a megbízó, és hogy a hangfájlok a Dragon Dictationből származnak: abból a hangfelismerő alkalmazásból, ami tavaly november óta már a magyar diktálást is megérti. És ami mögött az a Naunce Communications áll, amelyik a hírek szerint a Siri-hez szükséges háttértechnológiát nyújtja.

Mindenesetre a munka állítólag nagyon szórakoztató, hiszen a hangfájlokban a diktálások, utasítások mellett időnként káromkodások is vannak, amikor dühösen szarozzák a telefont, amiért az nem ismerte fel az élőbeszédet.

Az adatbázis egyébként gyorsan nő, ezzel együtt is még legalább egy év, amíg ebből használható Siri lesz. Az biztos, hogy a munkának hála a Dragon Dictation folyamatosan okosodik, de számos jel mutat arra, hogy a végső megrendelő, a fájlok mögött álló titokzatos nagyúr most nem a massachusettsi szoftvercég, hanem maga az Apple.