A New York Times hosszú kutatómunka után közölt egy cikket az átlagos Apple alkalmazottról. Pontosabban az átlagos eladóról, a lap ugyanis az Apple Store-okban dolgozókat vizsgálgatta.

A New York Times első megállapítása, hogy ezek a fickók alul értékeltek: átlagosan 25 ezer dollárt, 5,7 millió forintot keresnek évente, amiből adók után körülbelül 21700 dollár, 5 millió forint, tehát havi 410 ezer marad. Egyébként ez vásárlóerő-paritáson számolva Magyarországon körülbelül 320 ezer forintot ér, szóval már csak ezért se irigyeljük őket annyira.

A 25 ezer dolcsis éves fizetés mellett egyébként 475 ezer dolláros forgalmat generálnak átlagosan az Apple-nek, tehát a saját fizetésük közel hússzorosát termelik ki, kétszer annyit, mint egy átlagos amerikai bolti eladó. Persze az ilyesmi csak azokat lepi meg, akik nem hallottak még a kapitalizmusról.

Érdekesség egyébként, hogy még ezzel a fizetéssel is bőven az átlag fölött keresnek a Store-ok bolti eladói. Alapfizetésük is magasabb az átlagos amerikai eladói jövedelemnél, de a 25 ezer dollár mellett egyéb juttatásokra is számíthatnak, kedvezményesen vásárolhatnak Apple-termékeket és részvényeket, kapnak edzőtermi belépőt, megfelelő betegbiztosítást. És a tervek szerint a helyzetük rövidesen tovább javul, ősztől ugyanis egy közel 30 százalékos fizetésemelésre számíthatnak a legtöbben. Ha jól megy a cégnek, menjen jól a dolgozóknak és a részvényeseknek is, ez Tim Cook jelmondata.

Többnyire elégedettek is az alkalmazottak, azoknak az eladóknak a 90 százaléka például, akik a Genius Barban húzzák az igát, minden évben szerződést hosszabbítanak, ami példa nélküli a kereskedelmi szektorban. Ugyanakkor a többségnek el kell fogadnia azt is, hogy nincs nagy karrierlehetőség, egy eladóból sosem lesz az Applen-nél úgy vezérigazgató, mint például a McDonald's-nál.

(via New York Times)