Érdekes számolásba kezdett a non-profit Electric Power Research Institute (EPRI). A szervezetnél arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora lehet néhány modern elektronikai eszköz éves fogyasztása. Leginkább az érdekelte őket, hogy a tízmilliós tételben elterjedő iPadek hogyan befolyásolják a háztartások éves energiafelhasználását.

Nem meglepő módon arra jutottak, hogy jelentős csökkenéssel lehet számolni. Az EPRI úgy kalkulált, hogy kétnaponta kell tölteni az iPadet - ami nem feltétlenül jelent hardcore-használatot, nálunk azért többnyire 25-30 százalékig merül minden nap a tablet.

Lényeg, hogy az EPRI szerint évente körülbelül 180 teljes feltöltéssel lehet számolni, ami a 42,5 wattórás akkumulátor mellett 11,86 kilowattórát jelent egy évre nézve. Ez lényegesen kevesebb, mint egy plazmatévé 358 kilowattórája, vagy egy átlagos laptop 72,3 kilowattórája és még a tipikus, 60 wattos izzó 14 kWh-s értékéhez képest is csökkenést jelent.

Elkezdek az iPad képernyőjével világítani.

Az EPRI ezek után kiszámolta, hogy az iPad töltése egész évben 370 forintba kerül. Nálunk a magasabb energiaárak miatt természetesen többe. Amennyire ki tudom venni, itthon 47 forint az ára 1 kWh-nak, így az iPad, amit kétnaponta töltenek, 557 forintot vesz ki a zsebünkből évente.

46 forintot havonta.

Másfelet naponta.

Wow!