2012-re úgy fogunk emlékezni, hogy akkor indult el az új térképháború. Az Apple és a Google is bejelentette a 3D-s, nagyfelbontású térképszolgáltatás fejlesztését, amihez a műholdak képe már kevés. Mindkét cég kamerával felszerelt gépekkel pásztázza, pásztáztatja (szép szó) a nagyvárosokat, a képekből pedig elkészítik az adott környék háromdimenziós modelljét.

google-maps-3d.png

flyover.jpg

Ez pedig aggodalommal töltötte el Charles Schumer New York-i szenátort, aki rögtön megbeszélést kezdeményezett a két céggel, a Google képviselőivel hétfőn találkozott, holnap pedig az Apple kerül sorra. A probléma az, hogy a cégek által begyűjtött fotók túl nagy felbontásúak, még egy 10 centis tárgyat is be lehet azonosítani állítólag. A szenátor pedig aggódik, hogy cégek katonai kémrepülőkhöz hasonló technológiát használnak, az emberek saját ingatlanját, kertjeit pedig ilyen módszerekkel teszik közszemlére, befotóznak az ablakokon, és mindenkinek megmutathatják, mit láttak.

Megint egy privacy issue, ami abban különbözik az eddigiektől, hogy a fő színtere nem az internet.

A Google, ami év végére 300 millió ember lakhelyét kívánja ilyen módon feltérképezni, megnyugtatta a közvéleményt: nincs szükség a képek elhomályosítására, mert azok nem elég élesek ahhoz, hogy aggodalomra adjanak okot. Az Apple viszont azt állította, hogy eltüntetik a személyek azonosítására alkalmas részleteket, a rendszámokat és az arcokat. Állításuk szerint a végső, 3D-s, optimalizált fotókról kikerülnek a mozgó tárgyak, autókat és embereket nem lehet majd látni.

A szenátor tervezi, hogy a Microsofttal és más jelentős cégekkel is egyeztet a kérdésről, hogy mindenki tudja, mihez tartja magát.