Egy kicsit itt is abba a hibába estünk, mint korábban sok Apple-fejlesztéssel: arra vártunk, hogy a cég új utakat keres, és a térképes navigációban úttörő gondolatai lesznek. De ahogy rápillantunk az új iOS 6-os Mapsra, láthatjuk, nincs új megközelítése a dolognak: van viszont egy gyorsan betöltődő, kevés részletet feltüntető, a valóságot nem torzító vektoros térkép, amire aztán kérhetünk 3D-módot (az épületek sziluettjeit szürkével, 3D-sen rajzolja ki), szatellit fotót, és az élethű Flyover funkciót, amire korábban kiszivárgott fotókból már következtethettünk. Metropoliszok központjait, híresebb épületeit fotózták körbe, hogy aztán ezeket körbe tudjuk nézegetni, zoomolni. Jó kis játék, a navigációhoz semmi köze nincs.

A navigációnak inkább ahhoz van köze, hogy az Apple a Maps miatt a Google-höz áttalicskázott pénzt házon belül tartsa. Illetve hogy a turn-by-turn funkciót integrálhassa a szoftverbe, ez eddig ugyanis hiányzott a Mapsból. Most egy zöld színű autós gombbal azonnal ráhelyez minket a kamera az útvonalra, és Siri Szamanta mondogatja be a következő kanyart.

Az egész kezelése természetesen az Apple-nél megszokott, intuitív módon történik, ha kizoomolsz, visszafordul a képernyő észak-déli irányba, és végignézheted az útvonalat, ha a dugó miatt gyorsabb útvonalat lehet választani, a szokásos kék ablak jelenik meg a két választási lehetőséggel. A forgalommal kapcsolatos adatokat az iOS-készülékekről szívják le, névtelenül.

 

A navigáció folytatódik a lezárt képernyőn is:

A demót a tegnapi kenote-videóban a 99. perctől láthatjátok, itt.

A szerzői jogi leírás azt igazolta, hogy az Apple a navigációs szoftver készítésénél a Tomtommal állapodott meg, valamint az üzletek feltüntetésénél a Yelp adatbázisát használta. Mivel ez a szolgáltatás sem Budapest, sem más magyar város esetében nem ad információt, kíváncsi leszek, mekkora visszaesés lesz nekünk e tekintetben a váltás. Egyelőre csak Cupertino volt kipróbálható állapotban a WWDC-n.

Az iOS 6-os Flyover és a turn-by-turn navigáció csak iPhone 4S-től és iPad 2-től felfelé lesz elérhető.