Nagyrészt ismétlés volt tegnap a Mountain Lion képességeinek felsorolása. Az új desktop operációs rendszer extráit már tárgyaltuk korábban, most azt vesszük hozzá, ami akkor nem szerepelt a listán.

Ilyen például a Power Nap. Ennek a funkciónak a segítségével a Mac (látszólag) alvó módban is dolgozhat minimális energiafelhasználás mellett. Letölti a leveleket, szinkronizál, és az olyan feladatokat is elvégzi, amik egyébként munka közben értékes erőforrásokat szipkáznak el előlünk. Így ezentúl az alkalmazások frissítésének letöltését vagy a Time Machine backupot nem is látjuk, már csak az eredményével szembesülünk, ha kinyitjuk a laptopot. Fontos azonban tudni, hogy ez a funkció csak flash-alapú háttértárral rendelkező gépekre lesz elérhető.

A Dictation funkcióra is számítottunk, ez a Siri beszédfelismerője az OS X számára. Diktálhatunk szövegeket az alkalmazásoknak, az írásjeleket is felismeri a program, és állítólag a használat során egyre okosabb lesz. Angolul, franciául, németül és japánul mehet a szövegbevitel.

Júliusban érkezik az operációsrendszer-frissítés, de a facebookos integráció, amivel az OS X és az iOS még egy ponton közelít egymáshoz, csak ősszel jön, az iOS 6-tal együtt. Az asztali rendszer is szinkronizálja majd a Contacts listáját a facebookos ismerősökkel, leszívva a profilképet és minden elérhető infót.

A Gatekeepert hosszabban elemeztem egy korábbi posztban, erre most nem térnék ki.

A Safari is megújul, okos keresőmezőt hoznak létre, ami egyszerre lesz alkalmas keresésre és weboldal beírására. Ideje volt, mert a Safari minden böngészőnél butábban oldotta meg ezt a kérdést eddig. A Mountain Lionban elérjük a többi eszközünk böngészési előzményét, csakúgy ahogy az iOS-eszközökön az asztali gép linkjeit. A Reading Listben az egész weboldalt letölti a böngésző, offline módban való olvasásra.

A Mountain Lion júliusban érkezik tehát, 20 dolláros áron. A Mountain Lion fogadására alkalmas gépek pedig, még egyszer

    iMac (Mid 2007 vagy újabb)
    MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 vagy újabb)
    MacBook Pro (Mid/Late 2007 vagy újabb)
    MacBook Air (Late 2008 vagy újabb)
    Mac mini (Early 2009 vagy újabb)
    Mac Pro (Early 2008 vagy újabb)