Az Apple pénteken kiküldte a legfrissebb Java runtime update egy fejlesztői verzióját tesztelésre. Ebben még semmi érdekes nem lenne, az izgalmas inkább az, hogy ez az utolsó ilyen csomag. Az Apple többé nem maga adja ki a Java-frissítéseket, átadja a stafétát a csomag fejlesztőinek, vagyis ezentúl az Oracle szolgálja ki a maces tábort. Így a frissítések gyorsabban érhetnek el hozzánk.

Egyértelmű, mi az oka a váltásnak. A Flashback trójai gyors terjedése a Mac platformon elgondolkozásra késztette az Apple-t: hogyan történhet meg az, hogy Macek tömegét fertőzik meg, mikor a biztonsági rést befoltozó gyógyszer egyébként már náluk van.

A Java for Mac OS X 10.6 Update 9 lesz tehát az utolsó Cupertinóból érkező frissítés, ami még egy említésre méltó képességgel érkezik: ha a felhasználó 35 napig nem használja, a webes komponenseket automatikusan kikapcsolja az alkalmazás. Így az esetleg csak később felfedezésre kerülő biztonsági rések ellen is védett lesz az, aki feltelepítette a Javát, de egyébként nem használja.