Megkezdődött a visszaszámlálás: mostantól elérhetők az Ivy Bridge kódnevű újgenerációs Core i-processzorok, tehát bármikor megjelenhetnek az azokra épülő Macintoshok.

A technológia komoly fejlesztésen esett át, így az új csipek lényegesen jobbak a mostani Macekben használt Sandy Bridge-eknél. Finomabb, 22 nanométeres gyártástechnológiával készültek, amivel nagyobb teljesítmény és alacsonyabb fogyasztás érhető el. A világon most először sikerült processzorban ilyen finom gyártástechnológiát alkalmazni.

A csip egyébként feladattól függően 5-15 százalékkal gyorsabb elődjénél, a grafikus vezérlő azonban ennél jóval nagyobb, 60 százalékos szteroidkúrán esett át. Most már simán alkalmas a legtöbb játék futtatására, ami nagy szó egy processzorba integrált gpu-tól. Ráadásul a grafikus mag támogatja a 4K-felbontást, így viszonylag egyszerűen lehet RetinaDisplay-kijelzővel szerelt MacBookot építeni köré.

Az Ivy Bridge azonban nemcsak gyorsabb elődjénél, de barátkozósabb is, támogatja például az USB 3-as szabványt, bár a Thunderboltot nyomó Apple-nél ennek nem tudom, mekkora jelentősége lesz.

Az asztali géppark egyébként lényegében teljes kínálattal elérhetővé vált, 2,5-3,5 gigahertzig, 3-8 megabájtos L3 gyorsítótárig van itt minden attól függően, hogy a vevő alacsony fogyasztásra vagy nagyobb teljesítményre vágyik, az Apple tehát gondolkozás nélkül piacra dobhatja a fejlettebb iMacekeket.

A Mac Prókba viszont továbbra sincs mit belerakni, hiszen a technológia többprocesszoros Xeon-változata a pletykák szerint csak nyáron fog beesni.

Viszont jó hír lehet az Apple-laptop vásárlását tervező júzereknek, hogy a MacBookok minden további nélkül megújulhatnak. Na nem az Airek, mert az azokba szánt alacsony fogyasztású Ivy Bridge-ekre a nyárig még várni kell, de megjelent egy rakás négymagos mobilcsip a 35-55 wattos, 2,1-2,9 gigahertzes tartományban.

Márpedig ez nagyon jó hír. Korábban vagy én nem vettem észre, vagy tényleg nem szerepelt a listában a 35 wattos, 2,1 gigahertzes négymagos, ami ilyen fogyasztás mellett már simán belepasszol a 13-as MacBook Prókba, jelentősen megnövelve azok teljesítményét. Jelenleg 2,4-2,8 gigahertzes kétmagosok dolgoznak a gépekben.

Egyébként a négymagos csip az egyetlen esély arra, hogy frissüljön a legkisebb Pro, mert ha az Apple továbbra is kitart a kétmagos mellett, akkor júniusig várniuk kell, az alacsonyfogyasztású csipek mellett ugyanis a dual core Ivy Bridge-ek is csak nyáron érkeznek.

Erre azonban sok esélyt nem látok: a négymagos csipekkel remekül meg lehetne különböztetni a Pro gépeket a várhatóan nyáron frissülő kétmagos, alacsony fogyasztású Ivy Bridge-eket használó Airektől, csodálatosan szimmetrikus lenne tehát a a géppark. Arról nem is beszélve, hogy eddig valószínűleg a fogyasztás miatt nem került négymagos a 13-as rendszerbe, hiszen a Sandy Bridge technológia mellett 45 wattos fogyasztás volt a minimum, ami már túl sok lett volna az apró akkumulátornak. Az új, 35 wattos csip viszont lényegében ugyanannyit eszik, mint az eddig használt 2,8-as kétmagos Core i7, szóval mehet a csere.