Úgy tűnik, egyre többen ugranak rá az Apple-re, először az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma fenyegette, fenyegeti antitröszt perrel a cupertinóiakat az és nagy kiadókat az ebookok kereskedelmével kapcsolatban. Egy nappal később pedig az ausztrál fogyasztóvédelem is figyelmeztette a kereskedőket az árak meghatározásával összefüggésben.

Gyorsan vegyük végig, miről szól a történet. Kezdetben az Amazon uralta a könyvpiacot. Az Amazon árképzése hasonló, mint az Apple-é az iTunes zeneboltjában: olcsón, fix áron adni egy-egy tételt. Ez a gyakorlatban 9,99 dollárt jelentett, sok esetben önköltség alatt, és ez a kiadókat bosszantotta. Így ugyanis nem lehetett eladni a keménykötéses könyveket 28 dollárért.

Aztán jött az Apple, aki azt mondta: nálunk a kiadók határozhatják meg az árakat, mi ebből levesszük a 30 százalékot, és kész. Ez a zenebolthoz képest ellentétes álláspont volt, Jobs ezt elismerte, viszont azt is tudta, hogy ez a lépés felforgatja a piacot. Hiába kerültek ugyanis így többe, sokszor kétszer annyiba a könyvek az iBookstore-ban az Amazonhoz képest, a kiadók elkezdték visszatartani a könyveiket az Amazontól, amíg ők is meg nem adták ugyanazokat a feltételeket, mint az Apple.

Nem ismerem a bírósági beadványt, de a történet nyilván erről szól. Arról, hogy ez a fajta ármeghatározás, amivel végül a fogyasztók járnak rosszul, olyan tevékenység-e, ami a trösztellenes törvényekbe ütközik. Az Apple pedig nyilván azzal védekezik, hogy a kiadók számára a korábbi állapot nem volt fenntartható, az Amazon volt az, aki monopol helyzetet kezdett kialakítani. Korábban már elhangzott, hogy a kiadók már az Apple színre lépése előtt elkezdtek visszatartani könyveket az Amazontól, kezdett kiborulni a bili. Az Apple pedig ezt a hullámot lovagolta meg.

A hírek szerint azóta az amerikai hatóság három nagy kiadóval már peren kívül megegyezett, de az Apple, a MacMillan és a Penguin tartja magát. A MacMillan vezetője elmondta a véleményét, szerinte egy ilyen megegyezés csak az Amazon korábbi monopol helyzetét állítaná vissza. "Nehéz megegyezni peren kívül, ha tudod, nem tettél semmi rosszat" - tette hozzá.