A Hewlett Packard éves részvényes közgyűlésén kínos kérdésekkel találta szembe magát Meg Whitman, a vállalat vezérigazgatója. Több részvényes is felszólalt, összehasonlítva a céget az Apple-lel, gyakorlatilag arra voltak kíváncsiak, a HP miért nem lehet olyan, mint az üstökösként száguldó versenytársa.

Az első kérdés egy olyan valakitől érkezett, aki korábban Jobsot kérdezte meg, mit tud kezdeni a nagyobb vetélytársakkal, olyanokkal, mint a HP. Jobs azt válaszolta, sokkal jobb termékeket árul. "Igaza volt" - mondta a részvényes, kiemelve, hogy az Apple már a HP tízszeresét éri a piaci kapitalizációt nézve. Meg Whitman azt válaszolta, hogy Jobs tulajdonképpen a teljes generációjuk vezetője volt, de azért a HP is "első vagy második" minden olyan területen, ahol megjelenik.

Egy másik felszólaló arra volt kíváncsi, miért kell két-három hetet várni egy nyomtatófejre, ha a régi elromlott, miért nem vesznek példát az Apple szervizeiről. Egy harmadik azt kérdezte, hogy a HP hátsó termeiben is készülnek-e titkos, nagy dobások, úgy, ahogy az Apple-nél folyamatosan bütykölik a következő év szenzációit. Whitman elismerte, hogy a HP az utóbbi években inkább az evolúcióra helyezte a hangsúlyt a revolúció helyett, vagyis az átütő erejű termékek helyett csiszolgatták a meglévőt.

Nem könnyű a dolga Meg Whitmannek, a tavaly szeptember óta a helyén lévő vezetőnek először az előző igazgató, Léo Apotheker szemetét kellett összesöpörni, aki kijelentette: befejezik a WebOS fejlesztését és talán a PC-iparágat is elhagyja a vállalat. Most meg máris a világ leginnovatívabb cégéhez hasonlítják, és érdeklődnek, mikor lesz Apple a HP. Mélyvíz.