A tegnapi event videója itt megtekinthető, gondolom mindenki ezzel kezdett ma reggel, ha tegnap este már nem volt hozzá ereje.

Gyakorlatilag a pletykák annyira pontosan voltak az utolsó napokban, az Apple-szivárogtatás annyit átengedett, hogy kevés meglepetés maradt. Persze a meglepetésnek nem akkor kell hatnia, amikor elolvassuk, hogy Retina Display, hanem akkor, amikor elé állunk, és elkezdjük használni. Vagy fimet nézni. Vagy játszani rajta.

Ennek híján csak a technikai adatok maradnak, ez alapján ítélni meg olyan kilencvenes évek. Amíg megjelenik az új iPad, amit én elnevezek iPad 3-nak, ha már az anyja nem - addig ezekre készítsük fel magunkat:

- ugyanaz a dizájn, kicsit vastagabb, kicsit nehezebb, ami fura, kompromisszumszagot érzek a levegőben
- Retina Display 2,048 x 1,536 pixeles felbontás
- 44 százalékkal magasabb szaturáció, a színek vibrálóbbak
- A5X SoC négymagos grafikus chippel
- 5 megapixeles iSight kamera új, az iPhone 4S-sel megegyező optikával, 1080p-s videók felvételére alkalmas
- auto-fókusz és auto-expozíció, arcérzékelés
- 4G LTE támogatás
- az iPad 2 akkuideje megmaradt, továbbra is 10 órát bír a készülék
- az iPad personal hotspottá válhat, vagyis más eszközökkel oszthatja meg a sávszélességet
- hangfelismerés diktálás funkcióval
- Bluetooth 4.0

Összehasonlító táblázat itt található.

Az új iPaddel kapcsolatban leginkább a vállalati kommunikáció hozott meglepetéseket. Egyrészt gondolok a névválasztásra - ez nem volt -, másrészt az új iPadet népszerűsítő szójátékra: Resolutionary. Én érzek benne egy csipetnyi öniróniát is, ami eddig nem volt jellemző.

Persze a szoftveres támogatás legalább olyan fontos az Apple-nél, mint a hardveres odamondás, ezért a saját appokat is frissítették. Az iWork csak Retina Display támogatást kapott. A GarageBand már kapott néhány új ficsört, de semmi életbevágó: a Smart Strings segítségével egy egész zenekart irányíthatunk, a Note Editorral pedig a kijelzőn kezelt "hangszerekkel" felvett hangokat állíthatjuk. Az iMovie-val trailerek is készíthetőek, a videókat behúzhatjuk a storyboard részbe, az effektelést, a zenét és a többit már elintézi maga a szoftver.

Legnagyobb változáson az iPhoto ment keresztül, a gesztusvezérlés új szintjére emelték a kicsikét. Azt tudom javasolni, mindenki nézze meg a keynote-on az ide vonatkozó részt (63. perctől), eléggé szemléletes, és sokat nyomogatták.

Persze az egész sehol sem lenne az új operációs rendszer nélkül, ami már letölthető. Az iOS 5.1 amellett, hogy a fentieket támogatja, állítólag javít néhány hibát is, ami a Nemúj iOS-eszközöknél rontott az akkuidőn. Vagyis mindenkinek érdemes, főleg akinek túl gyorsan merült a készüléke. Képességek:

Hozzánk március 23-án érkezik az új iPad. Várjuk már, hogy élőben, működés láthassuk a fenti betűkből képzett kifejezéseket.