A nyáron érkező Mountain Lion operációs rendszer egyik fontos újítása a Gatekeeper, egy biztonsági újítás OS X-re. Sokan már legyintenek, hogy nekik erre nincs szükségük, eddig is jól megvoltak ilyenek nélkül, esetleg saját tűzfaluk van, satöbbi. De ez a lehetőség nem csak a felhasználók biztonságát növeli, van egy nagyon fontos másodlagos hatása is. De először lássuk, mi is ez a Gatekeeper.

Az újítás annak ellenére nagyon lényeges, hogy a felhasználó csak ennyi lát belőle:

Egy egyszerű checkbox. Eldönthetjük, mi alapján engedélyezzük vagy korlátozzuk a gépen futtatható programokat. A legszigorúbb szint, amikor a felhasználó csak a Mac App Store-ból letöltött appokat engedélyezi, csak azok futhatnak. A második szinten a Mac App Store-os alkalmazások mellett az Apple-nél bejegyzett fejlesztők által aláírt appokat is elfogadja az operációs rendszer. Mivel itt a letöltés forrása bármi lehet, egy fokkal nagyobb a kockázat, nem nézték át a kódot Cupertinóban, és a letöltés előtt nem olvashattunk felhasználói értékelést. Ez lesz a Mountain Lionban az alapértelmezett. A legkevésbé biztonságos szint, ami a mostani operációs rendszerben általános, hogy bárhonnan letöltött, bárki által aláírt appot futtathatunk. A rendszer nem figyelmeztet majd arra, hogy az adott fejlesztő regisztrált-e az Apple-nél.

Azt gondolhatnánk, ez mind felesleges, hiszen a felhasználó el tudja dönteni, mit rak fel a gépére, és mit nem, még a telepítés előtt. De ha emlékszünk még a MAC Defender nevű malware-re, amit egy rakás felhasználó a jelszavának - és bankkártyaadatainak - megadásával telepített, a szigorítás jogosnak tűnik. A rendszer ugyanis egyrészt meggátolja, hogy akaratunkon kívül telepítsenek bármit a gépre, másrészt a user errort is hatékonyan kezeli.

A Gatekeepernek azonban van egy hosszabb távú hatása is. Ez pedig a Mac App Store mágneses terének felerősítése.

A Mac App Store már most is vonzó a fejlesztőknek, mégis egy rakás program nem érhető el itt. Gondoljuk csak a most megjelent VLC 2-esre, ami az egyik legnépszerűbb videólejátszó a Macen: a Mac App Store-ban mégis hiába keresünk rá. Ingyenes, kiteszik a webre, nem szarakodnak az Apple-lel, kevesebb fejfájás.

A Gatekeeper azonban ezt állítja: "a maces felhasználók egy része, Gatekeeper 3-as fokozatát használók nem érheti el a programodat, mert nem a Mac App Store-ban terjeszted az appot. Ők nem bíznak benned, inkább megkeresik a konkurenciát. De adunk még egy esélyt, jelentkezz a Developer ID Programba, ha malware-t terjesztesz, repülsz, de egyébkénk hivatalosan elismerjük, hogy rendes fejlesztő vagy. Azok, akik alapértelmezett beállításokkal használják a rendszert (a legtöbb felhasználó), ebben az esetben már használhatják a programodat. Tehát a minimum, hogy jelentkezel hozzánk, de ajánlott, hogy a Mac App Store-t is igénybe vedd, különben sokkal rosszabb sorod lesz, mint eddig volt."

Figyeljük meg, hogy a Gatekeeper egyszerre csábítja be a Mac App Store-ba az eddig ellenálló fejlesztőket, hitelesíti, szűri a bizonytalan programokat, amivel a felhasználók járnak jól, egyben lehetőséget ad a fejlesztőknek, hogy kezdőként a piacra lépve is egy megfelelőségi tanúsítványt kapjanak. Minőségit nem, csak megfelelőségit. Egy tök egyszerű lépés tehát, amivel nagyjából mindenki jól jár, csak a malware-gyártók nem. Akinek meg jó volt az eddigi rendszer, maradhat abban.