A Foxconn pénteken bejelentette, hogy 16 és 25 százalék közötti arányban emelik meg a dolgozói béreket. Ez a lépés válasz az elmúlt hetekben a cég felé irányuló újabb támadásokra, amik amiatt lángoltak fel, hogy a gyárakban továbbra is embertelen körülmények között dolgoznak a munkások, akik között gyerekek is vannak, és gyakran túlóráznak, hogy a családjuknak tudjanak pénzt küldeni.

Az újabb fizetésemelés egyébként még vonzóbbá teszi a gyárat a kínai munkások szemében, hiszen miközben három éve még 900 jüan (31 ezer forint) volt a frissen belépő dolgozók bére a Foxconnál - ez már akkor sem számított rossznak arrafelé -, most már 1800 jüan ugyanez a fizetés, ami 2200 jüanra (77 ezer forintra) emelkedik bizonyos képzések után. Néhány hete állítólag több mint ezren álltak sorba munkáért a sencseni üzem előtt, ez a szám most legalább a duplájára fog nőni.

Miközben örülök, hogy egy szegényekkel teli országban nőtt az átlagos bér a gyártósoron (legalábbis egy cégnél biztosan), nem tudom, ez megoldás-e a problémára, ami inkább a munkakörülményekre, a gyerekmunkára és a balesetekre, öngyilkosságokra vonatkoztak. Hosszú távon a gyár nem bírja ki az ilyen fizetésemeléseket áremelés nélkül, és a partnerek közül sokan nem fogják benyelni a különbözetet - nekik árat emelni a fogyasztók felé pedig szintén nem jó stratégia. És amíg Kínában lesznek olcsóbb gyártók, addig azokat fogják megkeresni.

A másik lehetőség, amiről a pletykák is szólnak, hogy a Foxconn egyszer csak kiviszi a gyártást Kínából, és Dél-Amerikában vagy Afrikában áll neki üzemeket felhúzni.