Vegyük sorra a legfontosabb újításokat, amikkel nyáron már a saját gépünkön találkozhatunk - feltéve hogy a gépünk megfelel a Mountain Lion követelményeinek.

iCloud-integráció

Végre elérkezünk az iOS-eszközök és a Macek teljesebb összehangolásához, a Mountain Lion ugyanis jobb integrációt biztosít. A rendszerszintű megoldásokon túl egy 10.8-kompatibilis programmal már kiválaszthatjuk a dokumentumok mentésének helyét - a helyi merevlemezre vagy az iCloudba. Ha utóbbi mellett döntünk, minden későbbi változtatás látszani fog valamennyi eszközön. A Mail, Contacts, Calendars, Messages, Notes működni fog alapból, de a fejlesztők API-t is kapnak, amivel a saját programjaikban is kihasználhatják az előnyöket.

Messages, az iChat halála

Amint az iMessage szolgáltatás eléri az új OS X-et, az iChatnek mennie kell. Beletették az AIM, Google Talk, Jabber és Yahoo integrációját is a Message-be, és hirtelen már nincs szükség a 2002-ben bemutatott alkalmazásra. A korlátlan számú üzenet mellett, amit ezentúl iOS-eszközökre is küldhetünk, a fotó, HD-videó és maximum 100 megás fájlok is átmennek, és ha az iChat gyorsasága megmarad, lesz is értelme nekiállni ekkora bájttömeget elindítani. Lesz olvasási értesítés, az üzenetek titkosítva mennek át, a szöveges párbeszédet pedig egy gombbal FaceTime videóhívássá változtathatjuk. A FaceTime, mint különálló program - egyelőre - marad.

Reminders

Emlékezhetünk a geolokációs készségekkel ellátott iOS-es Reminders-bemutatóra. Na, ez ugyanez OS X-re, bár a helymeghatározás egyelőre nem szerepel a ficsörök között, de ha feltételezzük, hogy a Mac mellett egy iOS-eszköz is lapul nálunk, erre nem is lesz nagy szükség. Ha mégis, a wifi-módszert is bevethetik.

Notes

A Notes végre kikerül a Mailből, ami egyébként sem volt valami elegáns megoldás. Most a szinkronizáció új szintjéig jutunk el, a jegyzetek mindig, minden eszközön ugyanúgy, ugyanannyian, ugyanazok lesznek.

Notification Center

Growl nélkül az OS X eddig félkarú óriás volt. Most az Apple a Notification Centerrel tömné be a lyukat. Az értesítések feltűnnek a képernyő jobb oldalán, majd becsúsznak az értesítési központba, amit a kijelző jobb szélétől egy kétujjas balrahúzz-gesztussal emelhetünk elő. A figyelmeztetések nem csúsznak be maguktól, azok a kilövésükig ott maradnak. A fejlesztőknek API áll majd rendelkezésre, hogy kihasználják az értesítési lehetőségeket.

Share Sheets

A Mountain Lionra felkészített appok egy új lehetőséget kapnak. Egy gombbal a látható tartalmat megoszthatjuk Twitteren vagy akár Message-ben. Erre is lesz API.

Game Center

Ezentúl ugyanazt a játékot futtatva multiplayerben nyomhatja egymással Mac és iPad, iPhone, iPod touch. A többi Game Center-ficsör is elérhető lesz, mehet a hangos chat is játék közben, hogy mást ne mondjak.

AirPlay Mirroring

720p-ben küldhetjük a képet és a hangot Apple TV-n keresztül a tévére. Hogy ez mennyire egyszerű, arról a már kiadott fejlesztői változat alapján lássunk egy demót:

Software Update kinyírva

Ezentúl nem egy külön menüpont és külön ablak áll rendelkezésre a saját programok, operációs rendszer frissítésére, ezentúl a Mac App Store-on keresztül megy minden, még az olyan apróságok is, mint a nyomtató driverek frissítése.

iCal & Address Book kinyírva

Itt leginkább csak a neveket cserélik le, az iOS-ből már megismert Contacts és Calendar elnevezések jönnek használatba.

Láthatjuk, hogyan közeledik egymáshoz az iOS és az OS X, egyre inkább összeérnek a szálak. És a fejlődés klasszikus(nak gondolt) irányával ellentétesen alakulnak a dolgok: nem a kisebb tudású, szerényebb képességű készülékek alakulnak át, és kezdenek el hasonlítani az asztali operációs rendszerekre, hanem pont fordítva. Az egyszerű, könnyen használható megoldások, amiket a készüléküket azonnal használni akaró iOS-felhasználók részére fejlesztettek ki, megjelennek a laptopokon és az asztali gépeken is. Kompakt, vérkompakt.