Az IDC nyilvánosságra hozta a tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó számait és ezek alapján az Apple lett 2011. végén a világ legnagyobb okosmobilgyártója.

Összese 37 millió készüléket értékesített az iPhone 4S-nek hála, amivel 23,5 százalékos piaci részesedést szerzett magának, ez 128 százalékos növekedést jelent egy év alatt. De pezsgőt bonthatnak a Samsungnál is 36 milliós darabszámmal és 22,8 százalékos részesedéssel. Nem a második hely miatt kell örülniük, hanem a növekedés üteme miatt: a koreai cég 275 százalékkal jobb eredményt ért el, mint egy éve, nagyon bejött nekik az Android-platform, és a trendeket elnézve jövő ilyenkor simán elsők lehetnek.

Ráadásul a teljes évet nézve már most a csúcsra kerültek, hiszen a gyártó 94 millió készüléket adott el 2011-ben, míg az Apple 93,2-t.

A Nokia viszont búsonghat a számokon, hiszen a 27,6 százalékos piacvezető pozícióból 12,4 százalékra és a harmadik helyre esett vissza. Ez hihetetlenül rossz eredmény, hiszen nemcsak a piaci részesedésük, de a darabszámuk is csökkent egy elképesztően dinamikusan, 54,7 százalékkal növekvő piacon. Ugyanez igaz a RIM-re, a másik régi nagyra is.

A számok alapján tisztán látszik, hogy az iPhone előtti időkben prosperáló cégek képtelenek felvenni a tempót és nagy árat fizetnek most azért, mert nem vették észre, hogy az Apple megváltoztatta a teljes iparágat körülöttük.