Számos iPad-ölőnek nevezett tablet jelent már meg a piacon, próbáltam is többségüket, de nem találtam épeszű érvet amellett, hogy miért választja valaki azokat az Apple kütyüje helyett. Abban szinte minden releváns sajtóorgánum megegyezett, hogy az iPad gördülékenysége, felhasználóbarát kezelőfelülete, kialakítása magasan kiemeli a tabletet a vetélytársak közül, miközben szinte semmivel sem drágább azoknál.

Az Amazon Kindle Fire viszont más. Bizonyos értelemben önálló kategória. Egészen más a megközelítés, a felhasználás módja és az árazás, a kütyü nem az iPadet akarja másolni, tervezése során inkább azt próbálták kitalálni, hogy hol lehetne piaci részesedést szerezni.

És a terv bevált. Bár a Kinde utolsó negyedéves eredménye elmarad az iPad 15 milliós darabszámától, a különbség nem nagyságrendekben mérhető. Elemzők szerint ugyanis az Amazon olcsó tabletjéből 4,5-6 millió darab fogyott az említett időszakban, de a becslések többsége inkább 5 millió fölé várja a Kindel Fire-t.

Ami elképesztő darabszám egy új, még nem mindenhol bevezetett terméktől.

Ráadásul a felhasználók meglehetősen aktívak: 2,5-szer annyi alkalmazást vásároltak a vizsgált időszakban, mint a Samsung Galaxy Tab-tulajdonosok, dacára annak, hogy alig fele annyian vannak, egy főre leosztva tehát közel négyszeres a vásárlási kedv. De beszédes szám az is, hogy a Kindle Fire darabszáma egy negyedév alatt elérte a másfél éve piacra dobott rivális eladásainak a felét.

Szóval van itt harc, vannak komoly kihívók, csak tudni kell pozicionálni a terméket. A jelek szerint az Amazonnak ez sikerült.