A Newsweek egy igen érdekes számot talált. A pletykák szerint az Apple 100 millió dollárt költött csak a HTC-vel folytatott jogi csatározásokra. Ez egyrészt rohadt sok pénz, másrészt meg rengeteg, ugyanis a HTC-s ügy nem az Apple legköltségesebb pere, ott van az egyre durvuló Samsung-ügy, a Motorola-per és még nyilván sok-sok folyamatban lévő bírósági beadvány. Az Apple jogi osztálya tehát szép forgalmat termel.

Kérdés, milyen eredményeket tudnak felmutatni. A HTC-ügy 2010 februárja óta húzódik. 10 bombabiztosnak tűnő szabadalommal támadt az Apple, ami gyakorlatilag egyetlen egyre olvadt, és a HTC azt is simán megkerüli egy kisebb molyolással a szoftverben. A többi vádpont elvérzett, vagy az Apple nem birtokolta a jogot, vagy maga nem alkalmazta a készülékeiben, ezért a bíróság nem vette figyelembe, ilyenek.

Már érthető, miért élnek meg a szabadalomtroll cégek. Ilyen ügyvédi költségek mellett lassan jobban megéri a vállalatoknak kiadni a kezükből a szabadalmaikat az erre szakosodott cápáknak, akik szívesen pereskednek évekig a kialkudott ár egy részéért. Amit ezzel hosszú távon el lehet érni: egy zárt piac, ahová a belépés a sok millió dollárnyi ügyvédi költség évente, folyamatban lévő perek ezrei, amiket már nem is a feltalálók érvényesítenek. Reméljük, a fejlesztésekre is marad még energia emellett.

Szóval nem jó üzlet perelni az Apple-nek. Nem is azért csinálják. Emlékezhetünk Steve Jobs szavaira, amiket Erik Schmidtnek mondott arról, miért nem fogadna el pénzt a Google-től:

Az utolsó leheletemig harcolok, ha kell, és az Apple 40 milliárdjának minden centjét arra fordítom, hogy igazságot tegyek. Megsemmisítem az Androidot, mert az egy lopott termék. Termonukleáris háborút akarok… Nem akarom a pénzedet. Ha felajánlasz 5 milliárd dollárt, nem kellene. Rengeteg pénzem van. Azt akarom, hogy ne használd a mi ötleteinket az Androidban, ez minden, amit akarok.

Az Apple-nek most már 100 milliárdja van, amit elkölthet ilyesmikre. De 100 millió dollár ilyen kis győzelemért akkor is sok.