almalé és kungfu Rólunk

Jobs helyett új kedvencet talált az Apple

A héten tartottak egy közgyűlést az Apple részvényeseinek, ahol a legnagyobb szeleteket birtokló tulajdonosok az igazgatótanács tagjairól is szavaztak, ki menjen, ki maradjon a következő évben. A legjobbakat listába is szedték, és meglepetésre nem Steve Jobs lett az első.

Steve Jobs csak második lett.

Joggal lehet kérdezni, ki lett a legnépszerűbb tag az Apple-nél az Apple tulajdonosai körében, ki szorította maga mögé a vezért, aki egyáltalán értelmet adott az Apple-részvények létezésének. A válasz: Ronald D. Sugar.

Tovább olvasom


Szétkapták az új MacBook Prót

Az iFixit csapata nem sokat tökölt, és darabokra szedte az egyik új, 15-ös modellt. Az ilyen szétszerelések nemcsak arra jók, hogy az Apple minimalista dizájnját egy esetleges kézigránát felrobbantása után is szemléltetni tudják, vagy hogy megtudjuk, hogyan fér el annyi zene és filme egy ilyen csodálatos, lapos eszközben, de az olyan újításokat is megismerhetjük, amiket az Apple egyáltalán nem közöl a vásárlóval. És ami sokszor többet árul el a termékről, mint a hivatalos weboldal.

Először is megtalálták a Thunderbolt chipjét. Nagy. Nem volt nehéz megtalálni. Kiderült, hogy összesen hat Thunderbolt eszközt lehet a gépre csatolni, szemben a FireWire 63 és az USB 127-eszközös támogatásával. Legalább most már 121-gyel kevesebb külső vinyót kell vennem, hogy csúcsra járassam.

Az akksi ugyanaz, mint a korábbi modellekben volt. A RAM PC3-10600-re lett upgrade-elve, ami megegyezik a mostani iMacben található memóriával, de az eddigi MBP modelleknél gyorsabb.

A wifis kártya négy antennát tartalmaz az eddigi három helyett, a tartója pedig az eddigi műanyag helyett alumínium lett, valószínűleg a jobb hőelvezetés miatt.

A laptop szerelhetősége sokat javult az oldal szerint 10/7-es pontszámot kapott, leginkább az LCD-t nehéz javítani.

Találtak viszont néhány hanyagságot is, az egyik helyen egy szétnyírt fejű csavarral volt rögzítve a mélynyomó, és a ZIF socket pedig ki volt húzva a gyárból érkezett, érintetlen gépben. Az iFixit emiatt aggodalmát fejezte ki a minőségbiztosítási rendszert illetően.



Utazó iPhone: Fokváros

Kiri küldött nekünk egy újabb bizonyítékot arra, hogy Utazónk él és virul, ráadásul megutálta a hideget (mint mi mindannyian), így Dél-Afrikába ruccant le.

Körülbelül 30 fok, enyhe délnyugati szél, a helyszín Fokváros. Üdvözlet minden Appleblog olvasónak, annyira nem kell utálni, két hét múlva már én is újra a mínuszokban didergek. De addig is két kép: a híres-neves Table mountain, illetve a foci-világbajnokságon is számos mérkőzésnek helyet adó Greenpoint stadion. A vébéláz maradványai decemberben itt-ott még feltűntek, a butikokban már fillérekért lehetett kapni különböző nemzeti színű szurkolói kellékeket. Egyébként Fokvárosban mindenki kedves és vidám, a napokban kitört nyári szünet miatt egyre nagyobb a nyüzsgés. A nagyobb strandokon szinte nem látni a napot a sok kite-os ernyője miatt. Apple Store-ba még nem botlottam, igaz nagyon nem kerestem. (További képek egyébként erre)



Beépített dugófigyelő az iPhone-on is

A Google nemrég bevezette a forgalomfigyelést közösségi adatgyűjtésből származó adatok alapján Magyarországon is, és ami a legjobb, hogy nemcsak desktopon, böngészőből, hanem a mobilos Google Maps verzióhoz is jár a szolgáltatás. Így aztán iPhone-on is menet közben csekkolhatjuk, hol álltak be az autók a főbb útvonalakon (jobb alsó sarokban található ikonnál próbálkozzatok).

Nemcsak Budapesten, de a nagyobb magyar városokban is működik a dolog, itt van például Győr:

Írtunk a hasonló elven működő programokról korábban, de például a Jitti nem hibátlan térképet használt, ráadásul csak akkor fért hozzá az adatokhoz, ha a felhasználó bejelentkezve a programot futtatta. A Google az infókat részben hasonló módszerekkel, a mobilokról származó adatokból nyeri. A Webisztán posztjából az is kiderült, hogy mi vagyunk a negyedik európai állam, ahol a Google bevezette a szolgáltatást.

Már csak a turn-by-turn navigációt és a hangos iránymutatást kellene egybegyúrni ezzel a ficsörrel, természetesen ingyen, és akkor mindenki boldog.

A szolgáltatásról eszembe jutott, amikor 2008-ban Csabával közösen teszteltük a TMC-s GPS-t, és meglepő módon kikapott az intelligensebbnek mondott kütyü. Úgyhogy a következő hetekben megnézzük, a szolgáltatás mennyire igazmondó juhász, tegyétek ezt ti is, és osszátok meg a tapasztalatokat.



Új MacBook Pro egyenlő tavalyi Mac Pro

Ahogy Csaba is említette tegnap, az új MacBook Prók tisztességes ráncfelvarrást kaptak, a Core 2 Duók kiesése főleg az alsó kategóriás Pro laptopoknak jelent hatalmas sebességnövekedést.

A 15 és 17 colos modelleket azonban már mind négymagos Core i7-essel kínálják, ami szintén csábítónak tűnik. Főleg, ha megnézzük a Geekbench-eredményeket, amivel a mostani high-end modellek teljesítményét mérhetjük:

Ha ezt összevetjük a Mac Prók és szerverek teljesítményével (mert hát miért ne), akkor jól láthatjuk, a mostani high-end Mac Book Prók elérik a tavalyi négymagos Mac Prók szintjét.

A tavalyi MBP-topmodellek még csak az 5000-es szintet verdesték a teszten, míg idén már dupláztak.

Nem tudom, hogy vagytok vele, nekem megjött a kedvem a csúcsmodellhez SSD-vel.




süti beállítások módosítása