A héten tartottak egy közgyűlést az Apple részvényeseinek, ahol a legnagyobb szeleteket birtokló tulajdonosok az igazgatótanács tagjairól is szavaztak, ki menjen, ki maradjon a következő évben. A legjobbakat listába is szedték, és meglepetésre nem Steve Jobs lett az első.

Steve Jobs csak második lett.

Joggal lehet kérdezni, ki lett a legnépszerűbb tag az Apple-nél az Apple tulajdonosai körében, ki szorította maga mögé a vezért, aki egyáltalán értelmet adott az Apple-részvények létezésének. A válasz: Ronald D. Sugar.

Ronald D. Sugar a Northrop Grumman korábbi vezérigazgatója volt, és tavaly novemberben választották be a tanácsba, Jerry York halála és a Google-exvezér, Eric Schmidt korábbi távozása miatt maradt üres helyekre. Úgy tűnik, érdemes is volt két széket fenntartani neki, mert ilyen rövid idő alatt is nagy népszerűségre tett szert.

Látható, hogy 4,8 millió részvény birtokosa(i) szavaztak Jobs ellen, míg Sugart csak 1,3 millió részvény szeretné távolabb látni. "Szemetek" - mondhatnánk, Jobs beteg, máris kirúgnák, de a helyzet korántsem ennyire drámai. 2010-ben ugyan Jobs volt egyértelműen a favorit, de 7,8 millió részvény akkor is ellene szavazott. Igaz, akkor az egész arány más volt, mint idén, a franc se érti ezeket a klikkes izéket.

Becsülettel végignéztem a korábbi évek jegyzőkönyveit, de ilyen toplistát azokban sehol sem találtam. Egy biztos: Steve Jobs, az évtized CEO-ja 2011-ben második lett, hazai pályán.

Lássuk, mit mondott Jobs tavaly Sugárról:

Ron is an engineer at heart, who then became a very successful business leader. We are very excited to welcome him to Apple’s Board,” said Steve Jobs, Apple’s CEO. “In addition to having been the CEO of a high-tech Fortune 100 company, Ron has a Ph.D. in engineering and has been involved in the development of some very sophisticated technology.

És mint egy Woody Allen-filmben, most legszívesebben bevágnám, ahogy a CEO telefonon beszél épp Schillerrel:

Ki a franc ez a Sugar? Még hogy sikeres vezető, ez egy pojáca. A high-tech Fortune 100-ban még egy zsiráf is elvezetne egy céget, a Ph.D.-jével meg legfeljebb csajozni lehet. Derítsd ki, kik szavaztak ellene, nekik adj ajándék részvényopciókat. Sokat.