almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Esztergom

A kis ribanc nem átallt egyházi programot szervezni magának. Felháborító. Esztergomba ment DaeMonS-szal, hogy megnézze a világ 18. legnagyobb bazilikáját. Meg aztán várost is nézett.

Megálltunk a Bazilikánál, csináltunk pár szép képet, majd átsétáltunk a Mária Valéria hídon, és máris Párkányban találtuk magunkat, amely ma Szlovákia területén fekszik. Esztergom szép, csendes, történelmi város, egyszer látni kell, ha lehetőségetek van menjetek Budapestről hajóval a Dunán...

Nekem egy emlékem van a városról: felmegyek a Bazilikába, ahol a szél leviszi egy férfi kezéről az órát, aki emiatt kimászik a kupolára, egészen el a széléig, lehajol, majdnem leesik, felcsatolja az óráját és visszamászik. Nem tudom, végül is ezt álmodtam-e, de így igaz, ahogy mondom.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki:



Eldugta az iPhone-ok azonosítóját az Apple

Az Apple tegnap új iOS 5 bétát adott ki, ez sorrendben a hatodik frissítés, amit a fejlesztők letölthetnek tesztelésre. Ezzel egy időben kijött az iTunes 10.5 beta 6, Xcode 4.2 preview 6 is.

Egyelőre gőzerővel folyik az operációs rendszer átnézése, az egyik nem túl érdekes változás, hogy az AppStore-ban az Update gombra kattintva nem dob ki a rendszer a főoldalra, hogy a kék állapotjelzőt figyelhesd, a háttérben történnek a dolgok. Megjelentek az appok között az összes, amivel valaha dolgunk volt, vagy erre, vagy másik készülékre töltöttük le a múltban, és felhőből telepíthetjük az adott gépre egy gombnyomással a cuccot.

Ami viszont fontos változás lesz, hogy az Apple hamarosan megszűnteti a fejlesztők hozzáférését az adott készülék UDID-jához, vagyis egyedi azonosítójához. Így megszűnik a lehetősége, hogy egy külső fejlesztő az azonosító alapján információkat gyűjtsön rólunk (vagy pontosabban: valakiről), ami persze nem jelenti azt, hgoy az Apple nem férhet hozzá ezekhez. Az iAds és a GameCenter például továbbra is el lesz látva ezekkel az infókkal nagy valószínűség szerint.

Egy tavalyi felmérés szerint egyébként a top iPhone appok 68 százaléka titkosítatlanul továbbította az UDID-et a fejlesztőknek, míg 18 százalékuk titkosított információkat küldött, amiben akár ez is benne lehetett. Nem nehéz kiszámolni, hogy az appok 14 százaléka nem használta ki biztosan a lehetőséget, szóval egy eléggé népszerű képességet vettek el a fejlesztőktől azért, hogy mi biztonságban érezzük magunkat.



Alulról lövöldözik az Apple

Nem a mostani Samsung-Apple per az első, és nem is az utolsó, ami nagyobb vihart kavar a nagyvállalatok között. A szabadalmi perek külön műfajt képeznek az iparágban, a hivatal által lepecsételt papírok külön fegyvernemet jelentenek. Olyanok, mint egy csőre töltött fegyver, amivel lehet fenyegetni a másikat, csak nem sok értelme van.

Mondjuk miután az Apple rávette az EU-t, hogy tiltsák be egyes termékek forgalmazását, már ezt sem állítanám ilyen meggyőződéssel.

Na de lássuk a háború egy új oldalát, a fegyverkezés mennyiségi és minőségi összetevőit. A Chetan Sharma Consulting számba vette a különböző feleknél található rakétákat, akinél a legtöbb szabadalom, azé a legmagasabb oszlop. Az adatok az 1993 és 2011 közötti időszak terméseit mutatják.

Látható, hogy az Apple egyáltalán nem elöl szerepel, noha a pereskedési kedve és a megnyert ügyek alapján sokkal nagyobbra tartanánk.

Persze nem csak a papírok mennyisége, a levédett szabadalom tartalma, ütőereje is számít, az Apple viszont ebben sem jeleskedik.

Az Apple tehát alulról céloz, de elég sokszor betalál.



Korábban adják ki Steve Jobs életrajzát

Walter Isacsson Steve Jobs-életrajzáról már volt szó korábban, hiszen ez az első olyan alkotás Jobsról, amit kifejezetten a vezér rendelt meg, és minden segítséget megadott az elkészüléséhez.

A könyv végül elkészült, 448 oldalas lett, a háttéranyagot a Steve Jobsszal készített 40 interjú, valamint a családdal és a barátokkal készített több mint száz beszélgetés adta. Noha Jobs rendelte meg az életrajzot, nem lehetett beleszólása a tartalomba. Mint elmondta, sok olyat tett életében, amire nem büszke, de nem rejteget semmit.

A könyv a korábbi, 2012. március 6-i kiadási dátum helyett sokkal korábban, idén november 21-én kerül a boltok polcaira. Három hónap múlva. A borítója pedig ilyen lesz:

És természetesen kötelező olvasmány nekünk.



Hülyére keresik magukat az Angry Birds készítői

Ezt eddig is tudtuk, az Angry Birds gyakorlatilag megjelenése óta a toplistákat döngeti, és inkább felülről, mint alulról. Most azonban újabb mérföldkőhöz érkezett a finn programozócsapat, a Rovio Entertainment állítólag tárgyalásokat folytat egy befektetővel, aki elég sok pénzt pumpálna a cégbe. Annyira sokat, hogy a Rovio Entertainment értéke elérné a 1,2 milliárd dollárt, 230 milliárd forintot. A pénzt olyan projektekbe fektetnék, mint például az Angry Birds film készítése.

A Rovio kapott már tőkét, a Skype-alapító Niklas Zennstromtól és a Facebookban is érdekelt Accel Partnerstől, de ezektől aprópénz, összesen 42 millió dollár folyt be. Ez a mostani egy akkora löket, amivel egyértelművé válik: hosszú távon gondolkoznak a mérges madarakban.

"Mighty Eagle" Peter Vesterbacka, az egyik tulajdonos elmondta, a siker az iPhone-hoz köthető, ami mindent megváltoztatott. Olyan disztribúciós csatornákat nyitott meg az Apple, amivel a készítők direkt elérhették a felhasználókat - mondta. A vezető azt is megjósolta, hogy az Apple-é lesz az első számú platform még hosszú ideig.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra:




süti beállítások módosítása