almalé és kungfu Rólunk

Elintézték a hackerek az iOS 4.3.3-at

A Locationgate-re adott válasz, a nemrég sebtiben megjelent iOS 4.3.3 ki lett csontozva: untethered jailbreak és az unlock is megjelent hozzá, így törhetjük, szolgáltatófüggetlenné tehetjük, pörgethetjük, forgathatjuk. A PwnageTool és a redsn0w frissült, az új redsn0w-val azokat a multitasking gesztusokat is be lehet kapcsolni, amiket korábban már bemutatott az Apple, de csak komoly ügyeskedések árán (Developer készülékké téve a telefont vagy az iPadet) lehet előcsalogatni ezt a ficsört a jelenlegi oprendszerből.

Jailbreakelni egyedi ipsw-vel lehet, mert csak korábbi basebandekkel megy az ultrasn0w, amivel az unlock működik. Az iPad 2 jailbreak továbbra is fejlesztés alatt van. Ennél többet nem árulnak el a hackerek, mert legutóbb az előre elárult részletekre reagálva tömött be egy rést az Apple, így téve lehetetlenné comex megoldását.



Utazó iPhone: Mercedes múzeum

Sirappa talált rá az Utazónkra Stuttgartban, a Mercedes múzeum előtt, ahogy vágyakozva nézett álmai modelljei után.

Én azonban ígérem, hogy meg is utaztatom egy Merciben a kis ribancot jövő héten, hétfőn egy új CLS-sel vagy egy SLK-val teszek egy gyors Ausztria-Olaszország túrát (ne utáljatok). Aki kíváncsi az utazás részleteire, az Egy nap a városban blogot érdemes majd fürkésznie. Természetesen Utazó iPhone képeket is készítek, hogy a kizárólag az Apple iránt rajongók se maradjanak le semmiről.



450 megabitet szív másodpercenként az új iMac

Az új iMac ismét egy olyan termékfrissítés volt, amire nyugodtan rá lehetett volna húzni egy fél órás keynote-ot, de hát ennyiért Jobs ki sem megy a házából, így kénytelenek vagyunk magunk kitalálni, miért jobbak az új modellek.

Volt már egy poszt a spéci csipszetről, az ssd-óriásgyorsítótár helyéről, most pedig kiderült, hogy a korábbi kettő helyett 3 antenna került bele, így a 802.11n szabvánnyal, és a 3 antenna egyidejű használatával az elméleti adatátviteli maximum 450 megabitre nőtt másodpercenként (a korábbi 300-ról). Ezt csak az idén bemutatott MacBook Prók tudják egyelőre.

Természetesen korábban is 802.11n szabványt használtak a Macek, de nem mindegy, azon belül milyet. A Modulation and Coding Scheme (MCS) alapján lehet megnézni, mekkora az elméleti maximuma az általunk használt hálózatnak. A mostani iMac és MacBook Pro MCS 23-ig, míg a korábbiak MCS 15-ig értek el. Az iPhone 4 és az iPad MCS 7-es szinten van.

Persze hogy ezt ki is használjuk, kell egy kompatibilis base station, például a legújabb Airport Extreme vagy Time Capsule. Ezek után csak azt kell ellenőrizni, hogy a 802.11n mód van-e bekapcsolva 5 gigahertzen, és hogy a dual-band mód be van-e kapcsolva.

A Hardmac egy tesztet is lenyomott még az idén megjelent MacBook Prókkal, így egy gyakorlati példáról is tudunk: 22 megabájt per másodpercet értek el a korábbi modell 14,6 megabájt/másodpercével szemben.



Az Apple a 35. helyen is a legjobb

Elkészült a Fortune 500-as listája, vagyis a legnagyobb egyesült államokbeli cégek névsora, amin az Apple a tavalyi 56. helyhez képest óriásit ugrott, egészen a 35-ig. Joggal kérdezhetitek: miért nem az Apple az első? Hát azért, mert a listát az éves bevétel alapján állítják össze, és a Wal-Mart 421 milliárd dollárjával nehéz versenyre kelni bárkinek.

De azért csak kihámozzuk, miért az Apple a legjobb mégis, ha már a címben ezt ígértem. Először is a bevétel előző évhez mért változásában, a cupertinóiak 79 százalékkal növelték ezt a tételt, míg az első tízben csak a Fannie Mae szerepelt ebben jobban, de hát ők nem készítenek ugye iMaceket, ráadásul annyi volt a profitjuk mínuszban, amennyi az Apple-nek pluszban.

Ami sok volt, a 14 milliárd dollár mindjárt a legjobbak közé repíti az Apple-t, ráadásul az egy évvel korábbihoz képest 146 százalékkal emelkedett ez a tétel, ezt csak a Ford Motor közelíti meg, de hát ugye ők sem gyártanak iMaceket például.

Szinte a legkevesebb dolgozóval, 49 400 fővel valósították meg ezeket a számokat (a ConocoPhillipsnek és a Fannie Mae-nek van kevesebb dolgozója, de hát már nem is kell mondanom, mi nem készül ott), ámde nem mondhatjuk, hogy az Apple alapvetően embergyűlölő lenne: 34 százalékkal növelte tavaly a dolgozói létszámot, ami megint csak a legmagasabb a mezőnyben.

Összességében: az Apple a legjobb.



Online lehet frissíteni majd a Mac OS X-et

Azt már mindenki tudja, hogy a Mac OS X 10.7, fedőneve Lion nyáron érkezik, az azonban újdonság, hogy talán nem kell majd a DVD-ért sorban állni az APR-ekben. Az Appleinsider információi szerint ugyanis először a Mac App Store-ban jelenik meg a Lion, ezen keresztül lesz megvásárolható, letölthető, telepíthető.

Természetesen ez csak a Snow Leopard-használókra érvényes, ugyanis csak nekik van Mac App Store a gépjükön, a többiek a már-már őskorinak számító, úgynevezett optikai meghajtós telepítést választhatják. Tehát a hozzám hasonló hópárduc-fóbiásoknak, a lassú internetkapcsolattal tengődőknek, a letöltéskorlátozott mobilneteseknek és mindenkinek, aki szerint jó az, ha meg tudom fogni: lesz DVD is.

A pletykát alátámasztja, hogy az operációs rendszer bétáit már a Mac App Store-on keresztül töltötték le a fejlesztők. Nem ez lesz az első Mac OS X, amit nem optikai lemezen vehetünk át, a MacBook Air-ekhez a Snow Leopardot már eddig is helyes kis USB-drive-on adták.




süti beállítások módosítása