Az iFixit talán még be sem kapcsolta, máris darabokra szedte az új iMacet, és hát most érdemes volt belevágni a munkába: alapvetően hasonló a gép felépítése, mint elődjéé volt, de van benne néhány markánsan újszerű megoldás.

Kiderült például, hogy egy még meg sem jelent alaplapi csipszet van a gépben: az Intel Z68-as elvileg csak május közepén kerül piacra, de az iMaceknek hála már ma is megvásárolható. Úgy tűnik, mégiscsak jut néhány morzsa az Intel asztaláról az Apple-nek.

Egy új alkatrész felbukkanása persze mindig örömteli, de a Z68-as nemcsak egyszerűen gyorsabb, mint elődje, hanem van egy különleges képessége is: alkalmas arra, hogy az ssd-ből és a merevlemezből egyfajta hibrid rendszert hozzon létre, ami mindkét meghajtó előnyös tulajdonságait ötvözi.

A Seagate már gyárt ilyen drive-ot, abban az 500 gigabájtos hdd mellett egy 4 gigabájtos ssd van, és a meghajtóba szerelt csip dönti el, hogy melyik adatot menti a hatalmasra duzzadt gyorsítótárra, és melyiket a merevlemezre. Négy gigabájt kevésnek tűnik, pedig nem az: a tesztek szerint egy ilyen kombó teljesítményben valahol félúton van a 10 ezres fordulatszámú raptorok, és a tisztán ssd-s rendszerek között, szóval veszettül gyors.

Úgy tűnik, hogy az új iMacek is alkalmasak lehetnek az ilyesmire, csak kicsit más megközelítésben, hiszen ezekbe a gépekbe teljes értékű ssd-t lehet szerelni, ugyanis 256 gigabájtos példányokkal kínálják. A gyorsítótár tehát az asztali gépben egyenesen gigantikus, de a lényeg, hogy a Z68-as képes lesz kezelni ezt a problémát, és úgy osztogatni az adatokat az ssd és a hdd között, hogy az optimális működést eredményezzen.

A kijelző egyébként ugyanaz az LG modell, az alaplap kialakítása hasonló, a Thunderbolt-vezérlő meg nagyon emlékeztet arra, mint amit a MacBook Próba építettek be.