Én megmondom kerek-perec, nem használom az iOS 5 Notification Centerét, amit akarok, azt látom a Lock Screenen is, onnan meg elérem az adott alkalmazást. Ez nem azt jelenti, hogy a Notification Center felesleges, akinek sok-sok app küldi az üziket, annak jó átlátni, én viszonylag kevés cseszegetést viselek el a telefontól, szóval eléggé le van korlátozva. Csak a legfontosabbak kapnak hozzáférést a cseszegetési központhoz.

Viszont több más júzerrel együtt szívesen láttam volna, ha a Notification Centerből lehetne meghatározott, személyre szabott parancsokat futtatni. Az Apple nem hozott erre megoldást, de valójában nyitva hagyta a kiskaput: ha a fejlesztők akarják, bármilyen iOS-es url-parancsot lefuttathatnak, akár a Notification Centerből is.

A nemrég megjelent Quickpick nevű app ezt teszi: iOS-parancsokat szerkeszthetünk vele, amiket aztán kitehetünk a Notification Centerbe is. Így a Quickpick app alatt a leggyakrabban használt tevékenységeinket indíthatjuk el. Írhatunk üzenetet, smst egy meghatározott személynek, felhívhatunk valakit, meglátogathatunk egy meghatározott weboldalt vagy megnyithatjuk a Facebookot egy meghatározott helyen.

Ilyesmiket ajánl fel a program varázslója, de valójában bármilyen belső hivatkozást beírhatunk, akár a Settingsbe is juthatunk a prefs:root elérésekkel (itt egy raklapnyi lehetőség csak a Facebookhoz). Vagyis a 3G kikapcsolását-bekapcsolását egy kattintással megúszhatjuk. Néhány parancs:

    fb://profile – Open Facebook app to the user’s profile
    twitter://post?message – Open Twitter.app to send a tweet
    fb://friends – Open Facebook app to the friends list
    fb://notifications – Open Facebook app to the notifications list
    fb://feed – Open Facebook app to the News Feed
    itms-apps:// – Open the App Store
    maps:// – Open the Maps app
    sms:// – Open the compose window of the Messages app
    music:// – Go to the currently playing song in the Music app
    youtube:// – Open the YouTube app
    itms-books:// – Open the iBooks app
 

Sajnos a program fizetős, de amilyen egyszerű összerakni a dolgot elviekben, nem kizárt, hogy hamarosan ingyenes verzió is felkerül az AppStore-ba.