Az iDownloadBlog írt pár napja leírást az IconProject appról (0.79 euró), aminek segítségével a telefon bármelyik funkciójának beállításait elérhetjük egyetlen gombnyomással, izé, ikonérintéssel. A gombnyomás tiszta kilencvenes évek.

Arról van szó, hogy a mobil Safari képes arra (megengedték neki), hogy weboldalakat adjon a főképernyőhöz, vagyis egy ikon formájában az url-eket kitehetjük az asztalra, hogy egyből elérjük a kedvenc oldalainkat. Az így lehetővé vált egyedi asztalikonok és mögé tehető url-ek megihlették az IconProject készítőit: olyan appot dobtak a piacra, amivel saját ikonokat szerkeszthetünk, és megadhatjuk egyedien az ikon engedélyezett hivatkozást is. Itt a videó, hogyan:

Tehetünk mögé kontaktot, Skype-kontaktot, SMS-t meghatározott irányba, és a legfontosabbat, az url-t. Ahová viszont (itt jön a csalás) nemcsak url-t írhatunk, hanem a Safariból meghívható rendszereléréseket is. Ha Safariba beírjuk például a "prefs:root=Brightness" sort, megnyílik a fényerősséget beállító panel. Ugyanezeket kell használni itt is. Rengeteg lehetőséget felsoroltak még a weboldalon, amit nyilván azért kell kézzel beírogatnunk, mert az Apple cenzúrázta volna, ha ezek a parancsok alapból benne vannak. Így meg ugye semmit nem szólhatnak.

És valójában még ekkora szabadság sincs, nem vagyunk készen, hiszen most jön a trükk. Az így elkészült ikont a telefon feltölti a készítők szerverére, ahonnan aztán Safarin keresztül hozzáadhatjuk azt a főképernyőhöz. A hírverés annyira felizgatta az ugyanilyen tudású, ingyenes program (aHomeIcon) készítőit, hogy gyorsan fizetőssé tették az appjukat ők is.

Itt már egy dél-afrikai blogger is elkezdett gondolkozni, és eszébe jutott, hogy minimális munkával bárki elérhetővé teheti ezt a szolgáltatást: az ikon szerkesztgetése, csinosítgatása az, amiért a fizetős programot egyáltalán létrehozták, de a kulcsmomentum valójában egy egyszerű parancs szerverről való betöltése. Valakinek meg csak erre van szüksége. Megírta tehát előre php-fájlokban a hivatkozásokat, rittyentett mellé egy-egy wifis, bluetooth-os stb. ikont, és elérhetővé tette ingyen mindenkinek. Nem kell gépelni, ikonokkal szarakodni, a webet nem cenzúrázza az Apple. Ilyen például egy fényerősséget állító ikon mögötti parancssor (érdemes azért leellenőrizni, milyen parancsot futtatunk le a telefonunkon):

Ha valaki nem tudta követni, bemutatom a gyakorlatban (a Safariban ez a weboldal van betöltve):

Valójában egyik sem túl elegáns megoldás, egy kiskapun keresztül érik el a telefon beállításait. Gyakorlatilag csak akkor tudjuk (az ingyenes megoldással) az egyedi ikonon keresztül beállítani a fényerőt, kikapcsolni a wifit stb., ha van internetkapcsolatunk. De ha valaki nélkülözhetetlen vágyat érez, hogy mondjuk a tényleg eldugott 3G-ki-bekapcsolást gyorsan elérhetővé tegye, ez egy módja. Pontosabban kettő: egy fizetős, és egy ingyenes.