Nyolc hónap után hozott döntést a németországi bíróság a Motorola kontra Apple szabadalmi perben. Az ítélet szerint a Motorolának van igaza, ezért nála a döntés: kizárja-e az Apple bizonyos termékeit az országból.

A szabadalmi vita a Motorola csomagkapcsolt adatátvitellel kapcsolatos szabadalomról szólt, ami a GPRS óta minden szabvány része. Mivel ilyen alapvető, és mindenki számára szükségszerű dologról van szó, a cégnek kötelessége FRAND-alapon (fair, reasonable and non-discrimative), vagyis fair, ésszerű és nem-diszkriminatív módon licencelni bárkinek, aki kéri. Az Apple is igényelte, viszont egyrészt nem túl régen (valamikor az iPhone 4S bevezetése előtt), másrészt azzal a kikötéssel, hogy csak a jövőben fizet érte, visszamenőleg nem. Ugyanis visszamenőleg nem lettek volna érvényesek a FRAND-szabályok, és az Apple-nek egy kazal pénzt kellett volna talicskával áthordani Ilinoisba. A Motorola ezt elutasította, és perelt.

11-12-09 Mannheim Ruling for MMI Against Apple

A szabadalmi kérdésben érintett az iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 3G és az iPad2 3G, az iPhone 4S csak azért nem, mert a beadvány előbb született, minthogy a telefon már létezett volna. Noha a bírósági ügynek még nincs vége, fellebbezés, további meghallgatások várhatóak, ráadásul az Apple Münchenben a szabadalom érvénytelenítéséért indított pert. Viszont a mostani döntéssel a Motorola kezében a döntés: kér-e tiltást az Apple 3G-s modullal ellátott eszközeivel szemben Németországban.

Mindenesetre ha a Motorola így dönt, fizetnie kell letétbe, hogy ha a végső döntés mégis más lesz, kifizesse az Apple kárát. Ez az összeg az Apple szerint kétmilliárd, a bíró szerint százmillió euró.

Az Apple szóvivője is megszólalt, mint elmondta, azonnal fellebbeznek, és a németországi vásárlóknak nem kell félni: mindenki vásárolhat iPhone-t vagy iPadet.