Felbukkant most egy kicsit unalmas, elég esetleg és túlságosan hosszú, de sok szempontból nagyon fontos videó a neten. Az látható rajta, ahogy a Samsung Windows 8 tabletjére felhekkelték a Mac OS X-et. Mivel a gép lényegében egy kijelzőbe épített szabvány pc Core i5-ös processzorral (ennek megfelelően órákban is nehezen mérhető üzemidővel), egy sima hackintosht látunk, de nem is ez az igazán érdekes a videóban.

Inkább két másik szempontra hívnám fel a figyelmeteket. Egyrészt arra, hogy ez a hét és fél perc olyan, mintha egy alternatív univerzumba kerültünk volna, amiben az Apple nem hozta létre az iOS-t, és úgy lépett be a tabletpiacra, ahogy mindenki más korábban: egy asztali operációs rendszerrel.

Másrészt meg a videót elnézve még nyilvánvalóbbá válik, hogy milyen fontos lépésre szánta el magát az Apple, amikor a mobil operációs rendszer fejlesztésébe kezdett. Hogy miért a kaliforniai cég hozta létre a tabletet, hiába gyártottak már tucatnyian előtte hasonló formájú gépet. Az OS X ugyanis hiába szerethető, jó operációs rendszer, használhatatlan, esetlen, ügyetlen egy tableten. Ebben a formában az egész szerkezet öncélú: nem kényelmesebb, nem gyorsabb vele a munka, mint egy laptoppal, az asztali operációs rendszer a tableten csak parasztvakításra alkalmas, de alapvetően nem változik meg tőle semmi.

Az egyik kollégám évekig használt egy tabletté alakítható HP laptopot, majd amikor kijött az iPad, hangosan felröhögött, mondván, hogy ő évekkel megelőzte az Apple-t. Pedig nem. Egy nyomogatható kijelzőre telepített Windows az nem egy valami, az csak egy trükk. Ahogy Jony Ive is mondta, az iPaddel kapcsolatban arra a legbüszkébbek, amit kihagytak a tabletből, nem arra, amit beleépítettek. Óriási meló lehetett szakítani a több évtizedes hagyományokkal és olyan operációs rendszert építeni, ami tökéletesen új módon közelíti meg a felhasználást. Lényegében minden mehetett a kukába, és a nulláról kellett kitalálni, hogyan is szeretnének az emberek használni egy ilyen eszközt, ami tesztüzemben az iPhone-ban bizonyított, végül az iPadben testesült meg tökéletesen.

Ez a videó nekem azt bizonyítja, hogy jól döntöttek, mert eszembe jut róla a régi tabletes korszak, meg az is, hogy annak mennyire nem volt semmi értelme.

A hozzászóláshoz kattints a posztra›››››