Elérkezett Walter Isaacson Jobs-életrajzának kiadási időpontja, a digitális és a nyomtatott verzió is ma jelent meg hivatalosan (iBookstore-ban már megvásárolható, Amazonon még nincs 24-e). Ahogy közeledtünk az időponthoz, úgy szivárgott ki egyre több részletet a könyvből. Apple-módszerrel izgattak rá minket a - félig-meddig - Apple témájú könyvre.

Viszont tényleg izgalmas részleteket tudunk meg már csak ezekből a szemelvényekből is. A 9to5Macen sorra jelentették meg az innen-onnan elkapott morzsákat.

Numero uno: Itt van mindjárt az az eset, amikor Steve Jobsot és Eric Schmidt együtt kávézott, miután utóbbi távozott az igazgatótanácsból. Találgattuk, miről lehet szó, de valójában fogalmunk sem volt. Úgy gondoltuk, a politikai csaták gyakorlata alapján jó baráti beszélgetés zajlott, miközben a világ úgy látta, Jobs bepipult a Google-re. Pedig nem lehetett feszültségmentes a hangulat, Jobs úgy emlékezett vissza, ezeket mondta Schmidtnek:

Az utolsó leheletemig harcolok, ha kell, és az Apple 40 milliárdjának minden centjét arra fordítom, hogy igazságot tegyek. Megsemmisítem az Androidot, mert az egy lopott termék. Termonukleáris háborút akarok.

Azért az látszik, hogy eléggé fel volt húzva. Később lenyugodott valószínűleg.

Numero due: Steve Jobs nem akart AppStore-t. Az első iPhone kiadásakor kifejezetten ellene volt annak, hogy a felhasználók külsős programozók alkalmazásaival tegyék egyedivé a készülékeket, az üzlet csak egy válasz volt az egyre terjedő jailbreakelésre. Nekünk ez szinte hihetetlen, mert a 2008 júliusa előtti időkkel kapcsolatban nem értjük: hogyan lehetett egyáltalán használni az iPhone-t?

Numero tre: A könyvben megerősítik, amit mi is sejtettünk korábban: piacra akarta dobni az Apple tévét, mármint a tévé tévét. Egyszerűvé és elegánssá akarta tenni a nappali központi szórakoztató egységét, úgy, mint a számítógépeket. Elfelejteni a bonyolult távirányítókat, egy letisztult UI-val. Mint egyfajta hagyatékra, erre tehát számíthatunk a közeljövőben.

Numero quattro: Jobsot egészen egyedi módon próbálták gyógyítani. Hogy mennyire nem vette félvállról a betegséget: ő volt a világon annak a 20 embernek az egyike, akinek mind a tumorját, mind a normális DNS-ét teljes DNS-szekvenálásnak vetették alá. Meghatározták az összes nukleotid bázis sorrendjét, vagyis feltérképezték a beteg részt és az egészséges DNS-t is, hogy célzott gyógyszereket készíthessenek, kifejezetten erre az esetre. Jobs elmondta Isaacsonnak, úgy volt vele, hogy vagy ő lesz az első, aki így gyűri le a betegséget, vagy az utolsó, aki így hal meg tőle.