Megjelent ugye a Thunderbolt a Macek oldalán, az én Airemen is, és mivel az eladósorba került Mac minim mellé vett monitor felszabadult, kipróbáltam, akarom-e otthon külső monitorra kötni a kicsikét.

Annyi előkészületet azért igényelt a dolog, hogy vásároltam egy DVI - Mini Display port átalakítót, ennek 9900 forint az ára az APR-ekben. Ezt rácsavartam a monitorom DVI-csatijára, így az már kész volt a befogadásra.

Alapvetően kétféle módon használhatjuk a küldő monitort. Lehet a laptopunk meghosszabbításaként, balra csapva, jobbra csapva, vagy az Akadémiai kiadó különféle szótárjainak segítségét hívva akár felfelé is dobhatjuk az ablakokat.

Ehhez csatlakoztassuk a monitort a laptophoz, majd a System Preferencesbe kell mennünk, itt a Displays ikonra kattintva az Arrangement fülön operálni (ez a fül csak akkor látható, ha csatlakoztattuk a külső monitort). Itt a Mirror Displays mellől kivesszük a pipát, és a második monitor képét az első fülé húzzuk, és kész.

Az így kialakult plusz asztalra pakolhatunk ablakokat, abban a pillanatban, amikor kihúzzuk a monitort a Mini Display portból, ezek visszakerülnek a laptop első asztalára. Visszadugva az ablakok nem ugranak vissza az előző helyükre, egy tabula rasát kapunk ismét.

A másik lehetőség, ha a laptop kijelzőjét egyáltalán nem használjuk, azt összecsukva tartjuk, és külső billentyűzettel, egérrel, és külső monitorral dolgozunk, egy asztali géppé változtatva az Airt.

Ennek módja nagyon egyszerű, de ha nem ismerjük az eljárást, könnyen azt gondolhatjuk, hogy nem megy. Három kritériumnak kell megfelelni: a laptopot külső energiaforrásra kell csatlakoztatni, be kell dugni a külső monitort, valamint a billentyűzetet/egeret. Ha ez mind megvan, és lecsukjuk a laptop tetejét, a kép kint marad a monitoron, nem alszik el gép, csak a kijelzőt kapcsolja ki. Ha bármelyik a fentiek közül nem teljesül, például nem tesszük rá töltőre a laptopot, a lecsukás pillanatában lemegy a gép sleepbe, a monitorról meg eltűnik a kép.

Összességében: a Thunderbolt (Mini Display port) csatlakozón kényelmes külső monitort használni. Hazamész, rádugod töltőre a laptopot, benyomod a billentyűzetet (erre csatlakozik az egér, ha kábelekben gondolkozunk), meg a monitorcsatlakozót, lecsukod a laptopod, és kész. Nem kell kapcsolgatni, tíz másodperc az egész.

Sose' vót jobb.