Sok menő program van mobilra, de általában a nyelvvel kapcsolatos alkalmazások hoznak engem a leginkább lázba. Van például egy app, ami az iPhone kameráját használva egyszerűen lefordítja az előttünk látható idegen nyelvű szöveget: célzunk az optikával, és a kijelzőn már a fordított verzió olvasható, egészen használható pontossággal.

A Vocre ennél is tovább ment, és a menőség ezúttal már fokozhatatlannak tűnik: majdnem valós időben fordítja az élőbeszédet szinte akármilyen nyelvre, elég beledumálni, és az iPhone már köpi is, hogy mit mondott az idegen. Itt a videó arról, hogyan működik:

Jó hír, hogy a 37. másodpercben felbukkan a magyar zászló is, szóval a mi nyelvünkkel is terveznek a programozók (lenti kép, telefon alsó részétől jobbra). De akad egyelőre néhány rossz hír is. Az egyik, hogy a program csak az első tíz alkalommal ingyenes, utána mondatonként tíz centbe, vagy száz mondatonként 8.99 dollárba kerül a szolgáltatás.

A normálisabb randikon öt perc alatt le lehet tehát beszélni kilenc-tizennyolc dollárt, persze egy váratlan pillanatban szólhatunk a csajnak, hogy mostantól inkább nézzük a csillagokat, mert elfogyott a dumára szánt keret.

A másik gond, hogy az alkalmazás adatforgalmat generál, szóval külföldön még sokkal többe kerül a mutatvány, mint itthon.

A harmadik, és egyben legnagyobb gond, hogy a magyar app store-ban egyelőre nem elérhető a Vocre, de ezt előbb-utóbb orvosolni fogják.