Az evidencia, hogy aki fut, szereti tudni, mekkora utat tett meg, milyen sebességgel haladt, hogyan változott a teljesítménye, amire a Nike egy ideje már kínál egy többé-kevésbé jó megoldást az iPhone-nal összeköthető mozgásérzékelős cipőivel. A Wahoo fitnesstermékei viszont a megtett távnál azért jóval több információt adnak, ráadásul nem kell hozzá spéci cipő, sem egyéb bűvészkedés.

Mit jelent a több információ? A csomag a cipőfűzőre erősíthető lépésszámláló mellett tartalmaz egy pulzusmérő pántot is, ami a mellkasra erősítve gyűjti az információkat a szívizmunk rezdüléseiről. Mindkét érzékelő az iPhone aljába helyezett Wahoo adóvevőnek küldi az információkat, amiket egy program dolgoz fel. Mivel egy rakás fejlesztő készít a készülékhez programokat, van miből válogatni, és ezek közt akad olyan is, ami a kinyert adatok alapján statisztikákat készít, kiértékeli a futásunkat, vagy éppen edzéstervet állíthatunk össze a segítségével. Egy részük ingyenes - az iMapMyRUN hangos feedbacket is biztosít -, más részük fizetős, néhány euróért lehet kisajtolni a végletekig az eszközben rejlő lehetőségeket.

Az összes alkalmazást itt találjátok, de óvatosan, mert a dolog szopatós: akad köztük olyan, ami ingyenesnek vallja magát, de ha valamire tényleg akarnánk használni őket, már le kell tölteni a fizetős verziót. Az is problémás, hogy viszonylag kevés támpontot kapunk az alkalmazások leírásánál, hogy mire jók, nincs mese, rá kell szánni egy-két órát az első használat előtt a megfelelő program megtalálására.

Mi van még a csomagban: egy iPhone / iPod karpánt tok, ami stabilan a testünkön tartja, egyben meg is védi a kütyünket. Jó hír, hogy kényelmesen használható a készülék a védőfólián keresztül is, viszont a kissé homályos felületen át nézve sokkal kevésbé tűnik menőnek a retina display. Mondjuk futás közben valószínűleg nem ez lesz a legnagyobb gondunk.

És akkor a tapasztalatok: a lépésszámláló érzékelő nagyon erősen csatlakozik a cipőhöz, így nincs esély arra, hogy elhagyjuk. Az eszköz könnyű, egyáltalán nem zavaró futás közben, az egyetlen félelmem az volt, hogy ha a műanyagból készült fogak esetleg a hosszas használat során elpattannak, onnantól szinte lehetetlen lenne felerősíteni a cipőre. A műszert a leírás szerint két darab precíziós, 3 tengelyes gyorsulásmérővel szerelték fel a legpontosabb, valós idejű távolságmérés érdekében, ráadásul másfél méterig vízálló, így a pocsolyáktól sem kell félni. Gombelemmel működik.

A mellkasra csatlakozó szíj állítható erősségű, nem zavaró a szorítása. Az eszköz által mutatott szívverést ellenőriztük más eszközökkel, nagyjából ugyanazt mutatta minden műszer, szóval megbízható adatokat kapunk. Nyilván szívgyógyszert nem ez alapján írnak fel, de nem is ez a cél, inkább hogy lássuk, hogyan változik a szívverésünk az edzések alatt. A felcsatolásnál érdemes benedvesíteni az elektródákat, hogy jobb legyen a konneksön.

A csomag így együtt 56 990 forint az iKiegészítők.hu weboldalon, ha a lépésszámlálót nem kérjük, akkor 39 990 forintban kerülnek a kütyük.

(disclaimer: az iKiegészítők az Appleblog hirdetője)