Ha megnézzük a Mac App Store-t, az ingyenes appok élén egy igen érdekes programot találunk: a GeekToolt. Az alkalmazás segítségével egyedi desktopokat készíthetünk Mac OS X-re, widgetekkel, frissülő tartalmakkal, időjárással, naptárral, a rendszerre vonatkozó infókkal, meg amivel akarod. Eszméletlen egyedi desktopok készülhetnek jó érzékkel és ötletekkel, nézzétek:

A Geektool nevű app viszont nem a Lion részére készült, még csak nem is a Snow Leopardéra. Még csak nem is a Leopardéra, még csak nem is a Tigerére. A Geektool már Panther, de még Jaguar alól is elérhető volt, ilyen, szinte ősi szoftver Lionra is optimalizált verzióját viszik most 2011-ben az emberek, és még mindig el vannak ájulva tőle.

Ezt nevezem én a Mac App Store legnagyobb erényének. A legtöbb maces sosem jut el a készítők weboldalára, vagy azokra a fórumokra, ahol az egyes asztalok beállításait beszélik meg. Vagy ha mégis, nem érti, miről van szó, és nyom egy kövér Command w-t. De ha a Mac App Store-ban találkozik vele - főleg a toplistában -, látja, mit lehet kihozni belőle, egyből megjön a kedve a további elmélyüléshez, és alapvető programozási ismeretek elsajátításához.

Mert a programhoz az is kell, a készítők külön felhívják a figyelmet, hogy az app nem az egyszeri Mac-júzernek szól, hanem a Unix és shell parancsokat megértő közönségnek. Ennek ellenére egy minimális érzékkel el lehet kezdeni a bütykölést, a fórumokon keresgélést, a szkriptek átmásolását a megfelelő helyekre, ha van elképzelésünk, mit szeretnénk látni a desktopon.

A program alapvetően három fajta beépülő információs tömböt kínál fel, a File, a Shell és az Image ikonját kell az asztalunkra húzni, a helyére igazítani, és a Geektoolra visszatérve beállítani, mi jelenjen meg ott és hogyan.

A File esetében egy fájl tartalmát láthatjuk a desktopon, így például az igazi geekek minden másodpercben láthatják a /var/log/system.log tartalmát, így a rendszer minden rezdülését ellenőrizhetik. Az Image-dzsel képeket tehetünk fel az asztalra, vagy technikai adatok képes megjelenítését a megfelelő eszközökkel.

A Shell esetében pedig egy parancssort találunk Command néven, ide kell másolni azt a rendszerutasítást, amit folyamatosan ki szeretnénk íratni az asztalra. Ez lehet egy egyszerű

df

is, ezzel a merevlemezünkön lévő helyet csekkolhatjuk. A

date +”%I:%M”

paranccsal az órát jeleníthetjük meg. Az

uptime

az utolsó újraindítás óta eltelt időt jelzi. A Macensteinen nemrég például leírták, hogy ezt az összetevőt hogyan kell létrehozni:

Jó pár különféle shellből áll össze:

A Macensteinen megtaláljátok az egyes összetevőkhöz tartozó Command sorokat is.

A Command alatt találjuk a frissítés gyakoriságát, ezt érdemes ésszerű számra beállítani, egy órát elég 60 másodpercenként frissíteni, másokat még ritkábban. Nyilván minél több a frissítés, annál inkább terhelt a rendszer.

Szóval aki kedvet kapott, hajrá, merüljön el a geek asztalok világában, szerintem ez egy remek módja az alap programozói ismeretek spontán elsajátításának. Ha meg csak a máshol látott parancsokat kopizzuk be a command sorokba, az se rossz, csak azért ésszel.

Még néhány példa Geektool asztalra.