Azt már eddig is tudtuk, hogy ha biztos infót akarunk kinyerni az Apple fejlesztéseivel kapcsolatban, akkor a bétaszoftverek és weboldalak kódjaiban kell turkálni.

Így történt ez most is, egyrészt az iOS 5 SDK-ban turkálva a 9to5Mac megtalálta, hogyan is működik majd az Assistant, hogyan lehet aktiválni a beszédfelismerést, és az így kiadható parancsokat. Ennek egészen Google-like módja lesz: a fülünkhöz kell emelni a készüléket, elmondani az igényeinket, majd magunk elé fordítva várni, hogy a parancsot végrehajtsák. Kábé így:

Ennek messze ez a legoptimálisabb módja, és őrültség lenne máshogy tervezni - a Voice Control viszont nem attól szar, hogy nem kell a fülünkhöz emelni.

A Nuance hangfelismerő rendszerének iOS-be integrálásáról Woz ejtett néhány mondatot tavaly év végén, mostanra pedig már ott tart a dolog, hogy az eszközünkkel történő hangos kommunikáció gombját is megtalálták: a space mellett lesz.

Találtak a Find my Friends szolgáltatásra utaló nyomokat is a MobileMe/iCloud website HTML kódjában is, megerősítve, hogy a korábban egy szabadalomban levédett ficsör nemsokára életbe lép, legalábbis erősen foglalkoznak a témával. Ez arról szólna, hogy követni lehetne más embereket, akiknek ezután láthatnánk a pontos helyzetét a térképen. Olyat kell elképzelni, mint a Google Latitude.

Egy korábban levédett dokumentum szerint az Apple ennél még tovább gondolta a dolgot, részlet a korábbi posztomból:

A telefon a szabadalom leírása szerint felismeri majd a hozzá közel álló iPhone-okat, és információkat cserél velük, ha az adott felhasználók ebbe beleegyeznek. Így ha be van kapcsolva a szolgáltatás, az iOS kikeresi az azonos érdeklődésűeket a közelünkből, és felhívja a figyelmünket, hogy a szöszi ugyanazokat a könyveket és zenéket szereti, mint mi, a barna ugyanott nyaralt tavaly nyáron, mint mi, a feketével meg van két közös ismerősünk (ezt a szabadalom nem írja, én gondoltam tovább, a kiépítésre kerülő esetleges adatbázis alapján). Az egyezések lehetősége hosszú, a telefonon végrehajtott aktivitások, a telefon helyzetének tárolt adatbázisa (amit már nem tárolnak ugye, csak rövid időre visszamenőleg), a telefonon található adatok alapján, de akár a fényképeink geotagjei is segíthetnek.