Ezt a cikket az Indexre írtam, de szerintem fontos, hogy nálunk is meglegyen, ezért bemásolom az Appleblogra is:

Amikor Steve Jobs bejelentette, hogy visszavonul, tulajdonképpen nem is volt kérdés, hogy Tim Cook lesz az utód. Nemcsak azért, mert Jobs lemondólevelében kijelölte őt, és mert az igazgatótanács egyből el is fogadta a jelölést, hanem mert egy ideje már Cook vezeti a céget: Jobs évek óta kisebb-nagyobb betegszabadságokat vett ki, és az operatív irányítás már jó ideje az ötvenéves szakember kezében van.

Az elemzők szerint jó csere történt: bár Cook nem olyan látnoki képességű vezető, mint Jobs, elképesztően tudatos főnöknek tartják, aki ugyanolyan precizitással figyel a részletekre, mint elődje. Irányítása alatt sikerült a csúcsra juttatni az iPhone-t és az iPadet is, bizonyítottan ért tehát ahhoz, hogy sikerre vigyen egy jó koncepciót. Amióta Cook irányítja a vállalatot, a negyedéves bevételek minden korábbi rekordot megdöntenek és a készpénzállomány is folyamatosan nőtt. Az elemzők szerint Jobs januárban megkezdett betegszabadsága óta Cook kezében volt az összes stratégiai döntés is, bár ahhoz még éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, a napi dolgok intézése mellett képes lesz-e a felkínált perspektívákban is helyettesíteni az Appe alapítóját. Az új termékcsoportok kitalálása, fejlesztése ugyanis jóval nagyobb feladat, mint egy jól kitalált eszköz sikeres piaci bevezetése.

Egyelőre persze nem kell lemondani Jobs segítségéről: az alapító lemondása napját is a főhadiszálláson töltötte, megmarad a vállalat elnökének és amennyire egészsége engedi, továbbra is befolyásolja a fejlesztések irányát, csak a napi ügyek intézésében nem vesz részt - ahogy az elmúlt háromnegyed évben is távol tartotta magát ezektől.

Ezzel együtt Cook szabadsága érezhetően nőni fog, és mostantól az ő felelőssége lesz, hogy pályán tartsa a vállalatot. A Gawker megemlíti, hogy a kinevezéssel Tim Cook lett a világ legbefolyásosabb homoszexuálisa, akinek esélye lesz arra, hogy a világ legnagyobb értékű cégét faragja a most az Exxon mögött második helyezett Apple-ből.

Cooknak egyébként rengeteg tapasztalata van az informatikai cégekkel. Az Apple előtt 12 évet dolgozott az IBM-nél és hat hónapot töltött a Compaq-nál már igazgatóhelyettesi pozícióban. Nem sokkal Steve Jobs visszatérése után került az Apple-höz, méghozzá kitartásának hála: Jobs állásinterjúin számos komoly iparági vezető elbukott, olyan nyomasztó, kellemetlen volt ezeknek a hangulata, Cook azonban állítólag állta a sarat, bírta a nyomást és ez tetszett meg Jobsnak. Meg is kapta az állást, 1998-ban már mint igazgatósági tag kezdte meg a munkát, majd nem sokkal később ő lett a Macintosh értékesítéséért felelős vezető - akkoriban ez volt a vállalat egyik legfontosabb pozíciója.

Ezután rendbe szedte az Apple anyagbeszerzését, gyártási megállapodásait és logisztikáját, amivel nemcsak óriási pénzeket takarított meg a vállalatnak, de hatékonyabbá is tette azt, így a vásárlók gyorsabban juthattak jobb minőségű termékekhez.

A Gawker szerint Cook ugyanolyan kellemetlen tud lenni mint Jobs, csak más módszerekkel. Sosem üvölt, ellenben hosszan, csendben hallgat, ami a beosztottak szerint őrjítő tud lenni.

Egy, a Fortune-ban megjelent írás szerint rendszeresen tesz fel olyan kérdéseket az alkalmazottaknak, amikre azok biztosan nem tudnak válaszolni, pedig ha hozzá hasonlóan a cég lenne nekik is az első, köpnék a választ. "Csak kérdez, csak kérdez, az egész egyáltalán nem vicces, vagy szórakoztató" - mondta egy beosztottja. Az Apple-nél dolgozni tehát továbbra is ugyanolyan stresszes lesz, mint eddig volt.

Hasonlít a két vezető munkamániája is: Cook hajlamos hajnali fél ötkor emaileket írogatni kollégáinak, általában elsőként érkezik reggel és utolsónak megy el este, az IBM-es időkben a munkahelyen töltötte a szentestét és a szilvesztert is, és nagyjából ugyanezt várja el az alkalmazottaktól is.

Amiben viszont különbözik Jobstól az a kreativitás, annak a képessége, hogy megálmodjon, létrehozzon új termékeket. Ez a feladat valószínűleg Jonathan Ive-ra, a világ egyik leghíresebb formatervezőjére hárul, akinek az iMacet, az iPodot, az iPhone-t és az iPadet is köszönhetjük. Cook híján van a szónoki képességeknek is, az eseményeken tehát továbbra is Steve Jobs lép majd fel, ha egészsége engedi, máskülönben Phil Schiller tartja majd az előadásokat.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy Cook is évi egy dollárért vállalja-e a vezérigazgatói tisztet, ahogy azt Jobs tette, bár a hetvenmilliárdos készpénzállományból bizonyára futja majd egy rendes fizetésre is.

(via Gawker)