Párszor már szó volt egy olcsóbb modellről, amit az Apple piacra dobna az iPhone 5 mellett, de minden ez ellen szólt: minek készítenének egy új telefont csak azért, hogy olcsóbb legyen, amikor a mostani modelleket is viszik, mint a cukrot? Legfeljebb az alkatrészeken lehetne spórolni, de azon sem sokat, hiszen nem ez adja ki egy termék árát, főleg ha hozzávesszük, hogy az Apple a minőséget mindenáron fenn akarja tartani. Eddig is volt olcsó iPhone, az előző generációt még árulták egy évig, miután lefaragtak az árából.

Most viszont megint megerősítették, hogy lesz olcsósított iPhone: fogják a már meglévő iPhone 4-et, és egy kicsit megnyirbálják. Például csak 8 gigás háttértár kapna benne helyet. A flash memóriát egy új koreai szállítótól szereznék, ami olcsóbb, mint a Samsung és a Toshiba.

Belső forrásokra hivatkozva Trevor Sheridan blogger pedig azt állítja, az új telefont iCloud iPhone-nak nevezik Cupertinóban. Úgy tudja, az iPhone 5 ára 600 dollár körül lenne (az iPhone 4 most 645 dollár szolgáltatófüggetlenül), míg az iCloud iPhone 400 dolláros árcímkét kapna. Mondanom sem kell, a fenti két költségcsökkentés nem fedezi a 200 dolláros szakadékot, a Samsung például 27 dollárért adja az iPhone 4-be a NAND flash memóriát, szóval ha teljesen kivennénk a telefonból a háttértárat, akkor is keresni kellene még 173 dollárt, amit lefaraghatunk.

Hát ezek a pletykák. Az mindenesetre biztos, hogy egyre több nagy lap erősíti meg, miszerint az Apple tényleg tervez valamilyen olcsóbb iPhone kiadását. Én továbbra sem tudom ezt így elképzelni, szerintem az egész azon a látomáson alapszik, hogy ha van iCloud, nem kell akkora háttértár, és ezen lehet spórolni. Kérdés, hogy mennyit.