Új alkalmazás jelent meg az App Store-ban, amit szerintem mindenképp érdemes lesz letöltenetek. Egyrészt meg ingyenes és alig foglal helyet, szóval miért ne.

De vannak azért olyan érvek is, amik meggyőzik a digitális szemétdombok legfőbb ellenségeit arról, hogy az ELMŰ appot érdemes a mobilon tárolni. Egyrészt mert már az alkalmazás első oldalán találunk egy rakás tippet arra, hogy miként csökkenthetnénk a villanyszámlánkat. Senki ne lepődjön meg, az egész program erről szól: az ELMŰ megpróbál minket rávenni arra, hogy ne fizessünk neki annyit a hó végén. Közben persze kicsit megmenti a bolygót.

A tippek ezen az oldalon egyébként alapvetően inkább hírek az energiapiacról. A második oldalon a Google Mapst és a pozíciónkat felhasználva tudjuk megnézni, hogy merre van a legközelebbi ügyfélszolgálat. A harmadik oldalon az áramszámlát próbálja meg elmagyarázni az ELMŰ, hátha ebből megértjük, hogy mit akarnak velünk közölni azon az egy oldalnyi nyomtatott szövegen a szolgáltatók. Szerintem ez majdnem esélytelen küzdelem, a törvényi szabályozás ugyanis annyi felesleges információ közlését írja elő, hogy még a szakemberek is nehezen igazodnak ki a papíron.

A legjobb azonban a negyedik oldal, a standby kalkulátor. Ezen az oldalon azt tudjuk kiszámolni, hogy a készenléti üzemmódba kapcsolt eszközeink mennyi áramot zabálnak. Elöljáróban: sokat. Ugyan jóval kevesebbet, mint bekapcsolva, viszont sokkal hosszabb ideig. Hiszen míg tévét mondjuk három órát nézek, huszonegy órán át határozottan nem nézem, és azalatt is zabálja az áramot a kis piros led meg a mögötte található elektronika.

Az én tévém esetében például 3 watt tűnik el a semmibe egyfolytában, de ugyanilyen zabagép a médialejátszóm meg a robotporszívóm. Jó hír, hogy a MacBook Pro viszont lényegében alig fogyaszt valamit, feltöltött akkumulátorral sleepben 0,3 wattot sem használ el, szóval az Apple laptopján nem érdemes spórolni.

De a többi eszközön már sokkal inkább. Érdemes beszerezni egy fogyasztásmérőt, utána az ELMŰ appjába a megfelelő kategóriákhoz (tévé, hifi, számítógép, stb.) bepötyögni az eredményeket meg azt, hogy hány órán át használjuk a készüléket naponta, és a program már ki is számolja, hogy hány forintot szórunk ki a semmibe minden hónapban.

Én mondjuk pont keveset, néhány száz forintot, de egy év alatt egy közepes háztartás már tízezer forintot is megspórolhat, ha odafigyel ennek az ingyenes programnak a tanácsaira.

Innen lehet letölteni.