Egy éve lehet tudni, hogy az Apple az iOS 3.2 óta foglalkozik a saját navigációs adatbázisának létrehozásával, ezzel pedig valószínűleg előbb-utóbb kitúrja a Google térképét az iOS-készülékeiről. Azóta azon megy a találgatás, mit talál ki a vállalat, mert egy második Google Mapsot aligha.

Nemrég szellőztette meg a Macrumors, hogy talán az Apple vásárolta fel nemrég a C3 Technologies nevű svéd térképkészítő vállalatot, akik beszarás élethű 3D-s térképeket készítenek (videó itt). Az embernek elsőre ez juthat eszébe: az Apple sokat ad a dizájnra, kijelzőn megjelenő elemek kinézetére, biztos ezzel csapna az asztalra.

Nem kizárt azonban, hogy pont az ellenkező irányba mennek el. Nemrég nyilvánosságra került egy az Apple nevére levédett szabadalmi beadvány, ami pont egy iOS-készülékekre tervezett navigációs szoftvert mutat be. Viszont egyáltalán nem a látványra megy, sőt még csak nem is célja a valóság pontos skiccelése a telefonra. A készítők felfogása szerint erre nincs szükség, a legfontosabb, hogy a kijelzőre pillantva minél egyszerűbben elnavigáljunk, még ha emiatt torzítani kell a valóságot, elnagyolni bizonyos részleteket.

A térképen csak a felhasználóknak fontos információk jelennének meg, semmi sallang. Ez egyrészt gyorsaságot jelent, másrészt pedig átláthatóságot, előfordulhat ugyanis, hogy az út mellett olyan, könnyen felismerhető, helyzetünk azonosításra alkalmas pontokat emelnek ki, amik egy valósághű térképen nem is lennének láthatóak. Jól felismerhetően kirajzolna egy tavat vagy más tájelemet, ami igazodási pont lehet, vagy egy benzinkutat, esetleg egy nagyobb üzletet. A kijelzőn folyamatosan lehetne látni a távolságokat a következő kanyarig, és az utunkon kívül eső útvonalak részletei már egyáltalán nem is látszódnának.

Igazán érdekes a két lehetséges megoldást egymás mellett látni. Szerintetek melyik inkább Apple-like koncepció?

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki: