Konkrétan barkácsolni kell, hogy egyáltalán szarul elfusson a Lion az első generációs Aireken. Pedig elvileg minden rendben lenne, a hardver elbírja, és mégis. Törzsolvasónk, Fransisco Miranda leírta nekünk tapasztalatait, és egy megoldási javaslatot. Figyelem: mindenki a saját felelősségére telepítsen programot, vagy nyúljon a rendszerfájlok közé.

Az első generációs Air egyik állati idegesítő hibája a túlmelegedés. Ez a gép megjelenése óta létező probléma, eredetileg ha elért egy bizonyos hőfokot a cpu, lekapcsolta az egyik magot, hogy lehűljön. Eredmény: állatira belassuló gép.

Szoftveres megoldást találtak ki: kivették a core shutdown-t, így (ezért) már nem lassult le a gép. Helyette melegedéskor a kernel_task nevű processz elkezdte felenni a CPU-t, egészen akár 160%-ig, tehát megint a használhatatlanságig.

Ez a gép öregedésével egyre csak fokozódott, mivel a nem túl jó minőségű hővezető paszta ahogy elkezd kikeményedni a cpu és a hűtő közt, egyre rosszabbul vezeti el a hőt.

Tavaly jutottam el az akkor 2 éves Air-rel arra a pontra, hogy használhatatlanul lassú. Sok-sok guglizással találtam egy alkalmazást, a CoolBook-ot, ami egy ügyes svéd srác műve. Azt csinálja, hogy leveszi a CPU tápfeszültségét (pontosabban be lehet állítani minden frekihez adott tápfeszültséget), és ő maga kezdi el szabályozni a terhelés függvényében a CPU frekit. Az eredmény: csoda! Soha többé nem melegedett túl a gép, és ráadásnak kaptam 40-60 perc akkuidőt pluszba, a kisebb CPU fogyasztás miatt.

A Lion telepítésével viszont új probléma merült fel: a CoolBook nem működött. Kezdődött tehát megint az őrület a túlmelegedéssel, csak sokkal durvábban, mint régen. Például egy szkrollozás a Safariban képes volt 20 fokkal meglökni a CPU hőmérsékletét. Time Machine mentés közben többször annyira felforrósodott a gép, hogy ki is kapcsolt úgy 110 fok környékén, még mielőtt a CPU körül a forrasztások leolvadnának. Lett tehát egy modern, stílusos és szép tojássütőm.

Ráadásként az App Store-ból letöltött új Xcode 4.1 telepítője nem volt hajlandó végigfutni, miközben az Xcode-ot meg az SDK-kat mégis lefrissítette.
Pénteken egy javaslat alapján levakartam a megkövült pasztát a CPU-ról, és egy bitang drága, szén alapú cuccot taknyoltam be, ez sokat segített, 102 fok fölé már nem melegedett, és átlagban is jó 20 fokkal lett hűvösebb a klíma odabent.

Írtam a CoolBook gazdájának, kérdeztem lesz-e hamarosan frissítés, de nem válaszoltak. Megint guglit ragadtam, találtam egy olyan oldalt (roaringapps.com), ahol programok Lionnal való kompatibilitását taglalják. Az ott a CoolBook-nál tobzódó, kétségbe esett kommentelők közül az egyik ma megírta, hogy sikerült életre lehelnie, és hogyan. Most már némi házibarkáccsal megy a CoolBook, tehát túlmelegedés miatt már nem rohad le a gépem.

A Lion sebessége érzetre ezen a gépen pocsék, a szkrollozás szaggat, néha háromszor-négyszer megsimogatom a tapipadot mire egyszer bejön a Mission Control, és jó sokat strandlabdázik. Persze randomszerűen. Ugyanakkor a viszonylag új otthoni Mac minimen olyan, mint a villám. Az az érzésem, mintha az Air video driver-ét eltoszták volna, de jó alaposan, mert a grafikai csicsamicsa műveletekkel van mindig a gond. Remélhetőleg egy update-tel majd megoldódik hamarosan. Igazán nem szívesen vennék új gépet ezért. Utálok gépet cserélgetni, fölösleges pénzkidobásnak tartom, amíg a régi működik.

A CoolBook életre lehelése Lion-on (mindenki saját felelősségére lásson neki):

Szükséges letöltések:

http://blog.nawcom.com/SleepEnabler.kext.10.7.x.zip
Kext Helper b7.zip

Először is, le kell szedni a régi CoolBook-ot, majd újra kell indítani a gépet. Ez az újraindítás sokáig tart. Ezután el kell indítani megint, hagyni kell hogy feltelepítse magát, be kell írni a regisztrációs adatokat.

Majd restart nélkül le kell szedni a "/System/Library/Extensions/AppleIntelCPUPowerManagement.kext" és a "/System/Library/Extensions/AppleIntelCPUPowerManagementClient.kext" fájlokat.

Aztán a Kext Helperrel telepíteni kell a SleepEnabler.kext kernel extensiont, mert enélkül nem tud elaludni majd a gép.

Ezután be lehet állítani a kívánt frekiket és tápfeszt mind AC, mind akku üzemmódhoz. Ez teljesen egyedi, gépfüggő, de némi guglizás itt is nyújthat támpontot. Nálam 0.9V elég minden frekihez. (1600 MHz-en a gyári tápfesz 1,12V fölött van!)

Újra restart (ez is sokáig fog tartani a kext matatás miatt)

És - tadam! Működik.