Azt ugye elég alaposan leírtuk, hogy miben tud többet az új Air: jóval gyorsabb processzort kapott, a grafikus gyorsító teljesítménye nem különösebben változott, ahogy az ssd sem lett elvileg gyorsabb, pontosabban minden attól függ, hogy melyik gépet teszteljük, mert valamelyik Airbe fürge, a másikba lomhább háttértároló jutott.

A valódi kérdés persze az volt, hogy mekkora a különbség, és hogy az új Air kielégíti-e már a profik igényeit is. Konkrétan, hogy akinek mondjuk egy két éves, 13-15 colos MacBook Prója van, valamilyen 2,4-2,6 gigahertzes Core 2-essel és egy GeForce 9400-as-GeForce 9600-as kombóval, annak jó választás lehet-e az új Air, ha a teljesítmény szinten tartására és a a súly radikális csökkentése a cél.

Röviden: igen.

De nézzük meg alaposabban, milyen eredményeket mértünk az iStyle demógépein.

Itt van például a Cinebench R10-es verziója, ami elég jól megmutatja, hogy mire képes a processzor és a grafikus mag. Az jól látszik, hogy az új Core i5-ös nemcsak a régi Air processzorát, de még Csaba 13-as MacBook Prójának 2,53 gigahertzes Core 2 Duóját is képes megszorongatni. A csip nyers ereje tehát bőven hozza az egy-két évvel ezelőtti nagyobb Prók teljesítményét, körülbelül egy 2,8 gigahertzes Core 2 Duo teljesítményét kapjuk meg vele. Ugyanezt tapasztaljuk Cinebench R11.5 alatt is.

A grafikus teljesítményben már nem akkora az előrelépés. Eddig ugye GeForce 320M volt az Airekben, ez most kikerült, helyét a processzorba integrált Intel vga vette át. Ezekről elég sok kellemetlen emlékünk van még a macbookos, mac minis időkből, de azóta új szelek fújnak: az új csip ugyan semmivel sem gyorsabb a leváltott 320M-nél, de óriási meglepetésre nem is lassabb annál, viszont elég jelentősen kenterbe veri a GeForce 9400-ast, ami számos korábbi Macbookba és MacBook Próba belekerült, és valamivel gyorsabb a 256 megabájt memóriával szerelt GeForce 9600-nál is (a táblázatban ez szerepel, 512 megabájt memóriával már 6000 körüli eredményt kapunk Cinebench R10 alatt a GeForce 9600-ra).

Az akkuteljesítményről korábban láthattunk már néhány chartot, most csak azokat másolom be: látszik, hogy valamivel rövidebb ideig bírja az új gép, főleg a 11,6-os, ez az ára a nagyobb teljesítménynek, de még így is kemény túlélőbajnokkal van dolgunk, ami odaver bármelyik Prónak.

És akkor itt az Xbench: a grafikonba bele sem raktam, de azért érdekességként elmondom, hogy Csaba 13-as Prójában található 7200-as fordulatszámú merevlemez 55 pontot kapott, negyed-ötödannyit, mint a két Air. Az ügy másik érdekessége, hogy gépcsaládon belül is gyorsulást tapasztalhattunk, az új Air húsz százalékkal gyorsabb, mint a régi.

De ez még nem minden: olvashattunk róla, hogy ezekbe a laptopokba valamiért kétféle ssd-t raknak, egy lassabbat, amit a Toshiba gyárt, és egy gyorsabbat, amit a Samsung. A tesztelt Airekben viszont Toshiba egységeket találtunk. Tehát: mostantól kétféle ssd van, véletlenszerűnek tűnik, hogy épp melyikkel vesszük az Airt, de még a lassabb is húsz százalékos gyorsulást mutat, míg a fürgébb körülbelül hatvan-hetven százalékosat.

Összességében az új Air sokkal-sokkal gyorsabb elődjénél, és simán hozza bármelyik tavaly április előtt bemutatott, tehát Core 2 Duós MacBook Pro teljesítményét, szóval akinek az a teljesítmény elég, de beleszeretett a kis súlyba, az simán válthat 11,6-os Airre, ami egy nagyobb kijelzővel tök jól használható kis munkagép lehet, miközben ennél hordozhatóbb laptopot még sosem gyártott az Apple.

A tesztgépet az iStyle biztosította, ahol már meg is lehet rendelni az új Aireket.